Američani namigujejo na znižanje obrestnih mer, ECB: Nič ni odločeno vnaprej

Novice Marko Rabuza 24. avgusta, 2024 20.25 > 24. avgusta, 2024 20.26
featured image

Član Sveta Evropske centralne banke (ECB) Robert Holzmann je opozoril, da odločitev o znižanju obrestnih mer na prihodnjem zasedanju ni samoumevna.

24. avgusta, 2024 20.25 > 24. avgusta, 2024 20.26

V petek je predsednik Ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell nakazal, da bodo na zasedanju septembra verjetno znižali obrestne mere in tako znižali stroške zadolževanja.

Se bo za podoben korak odločila tudi Evropska centralna banka (ECB)? Spomnimo, ECB je junija prvič po letu 2019 znižala ključno obrestno mero, nato pa je na naslednjem zasedanju julija ni spreminjala. Član Sveta ECB Robert Holzmann opozarja, da nič še ni odločeno kljub temu, da več njegovih kolegov napoveduje znižanje.

“Kot vedno se bom vzdržal do dneva odločitve. Do takrat bomo prejeli še številne podatke,” je dejal šef avstrijske centralne banke za Bloobmerg.

“Ne bi rekel, da je odločitev že sprejeta in odločena vnaprej. Vsekakor pa o znižanju razmišljajo nekateri moji kolegi. Mislim, da moramo bolj pozorno preučiti podatke. Upam, da nam bo uspelo, ne nasprotujem znižanju, bojim se le, da bi se za ta korak odločili prezgodaj,” je nadaljeval.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Nemške skrbi

Vlagatelji pričakujejo, da bo ECB na septembrskem zasedanju oznanila znižanje obrestnih mer. Po mnenju nekaterih je zaradi vse večje šibkosti evropskega gospodarstva – zlasti v Nemčiji – znižanje znižanje obrestnih mer bolj verjetno.

Četrtkovi podatki so sicer pokazali, da se je gospodarska aktivnost v območju evra avgusta izboljšala in dosegla trimesečni vrh. Razlog za izboljšanje so nedavno končane poletne olimpijske igre v Parizu, čeprav skrbi glede novih naročil in gospodarskega razpoloženja ostajajo, kaže raziskava analitske hiše S&P Global in banke Hamburg Commercial Bank (HCOB).

Glavni ekonomist pri HCOB Cyrus de la Rubia je ocenil, da je na prvi pogled izboljšanje gospodarske aktivnosti v avgustu videti kot prijetno presenečenje, a podrobnejši pregled številk kaže, da so temelji bolj nestabilni, kot se zdi.

De la Rubia je izboljšanje aktivnosti pripisal predvsem krepitvi storitvenih dejavnosti v Franciji, “kar je verjetno povezano z vročico okoli olimpijskih iger”. “Ne obstaja veliko možnosti, da se bo ta zagon prenesel v prihodnje mesece,” je opozoril. Na drugi strani je namreč nemški indeks nabavnih menedžerjev, ki prikazuje aktualno gibanje proizvodnega sektorja, padel na petmesečno dno, ob tem pa se je nemški BDP v drugem četrtletju skrčil za 0,1 odstotka.

Je boj z inflacijo dobljen?

Bloomberg piše, da se sicer rast plač umirja, kar bi lahko spodbudilo približevanje dvoodstotni inflaciji v prihodnjem letu. Julijska je bila v območju evra 2,6 odstotna.

Holzmann, ki je nasprotoval prvemu znižanju obrestne mere ECB junija, opozarja, da ciljne inflacije morda ne bo mogoče vzdržno doseči do leta 2026 ali celo 2027.

“Med nekaterimi je razširjen vtis, da je boj dobljen. V veliki meri verjetno je, vendar pa vsekakor obstajajo področja, kjer inflacija še vedno vztraja, in prav ta lahko postanejo nevarna,” opozarja.

Dodal je še, da bo namig po vnovičnem rahljanju obrestnih mer s strani Fed vplival tudi na evropske odločevalce.

Znižanje obrestnih mer, ki bi zmanjšalo razliko med stroški zadolževanja v euroobmočju in v dolarjih, “bi olajšalo odločitev, vendar moramo preučiti naše dejavnike inflacije, ki so lahko drugačni in se razlikujejo od ameriških”.