Veliki proizvajalec čipov v še en prevzem, tokrat bo odštel več milijard

Tehnologija Ajda Brndušić 19. avgusta, 2024 19.00
featured image

AMD bo kupil ZT Systems, ki se ukvarja z razvojem strežniških rešitev za računalništvo v oblaku in umetno inteligenco.

19. avgusta, 2024 19.00

Proizvajalec čipov AMD je za 4,9 milijarde dolarjev (okoli 4,3 milijarde evrov) kupil podjetje ZT Systems, da bi razširil sisteme umetne inteligence za podatkovne centre, so v sporočilu za javnost zapisal v družbi. ZT Systems je sicer vodilni ponudnik strežniških rešitev za računalništvo v oblaku in umetno inteligenco.

Transakcija, ki jo bodo v 75 odstotkih izvedli v gotovini in 25 odstotkih v delnicah, naj bi bila zaključena v drugi polovici leta 2025.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

S tem poslom bo proizvajalec čipov pridobil več strokovnega znanja in izkušenj na področju oblikovanja sistemov umetne inteligence. Prevzem bo prav tako pripomogel k temu, da bo AMD lahko prodal več svojih čipov (in sistemov, ki jih poganjajo čipi), piše TechCrunch.

Proizvajalec čipov AMD pod vodstvom glavne izvršne direktorice Lise Su z ZT Systems sodeluje že dlje časa. “Skupaj smo naredili nekaj naših prvih modelov čipov EPYC in modelov MI 250. Zato smo jih zelo dobro spoznali,” je za Forbes povedala Su.

Glavna izvršna direktorica AMD Lisa Su
AMD pod vodstvom glavne izvršne direktorice Lise Su z ZT Systems sodeluje že dlje časa (Foto: PROFIMEDIA)

Podjetje z 29-letnimi izkušnjami

Podjetje ZT Systems s sedežem v New Jerseyju je bilo ustanovljeno leta 1994. Imena svojih strank ne razkrivajo, a se zdi, da so v zadnjih letih svojo prepoznavnost povečali z zagotavljanjem strokovne podpore pri nekaterih najtežjih in najdražjih vidikih zasnove arhitekture računalništva z umetno inteligenco, piše TechCrunch.

Glavni izvršni direktor ZT Systems Frank Zhang bo vodil proizvodno dejavnost, predsednik podjetja Doug Huang pa ekipi za oblikovanje in za podporo strankam.

Podjetje sicer tesno sodeluje z AMD-jevima glavnima konkurentoma na področju podatkovnih centrov – Nvidio in Intelom. Kaj prevzem pomeni za oba konkurenta, še ni jasno, piše Forbes.

Pred kratkim AMD v enega večjih prevzemov

Lani je AMD vložil več kot 125 milijonov dolarjev v več podjetij s področja umetne inteligence.

Pred dobrim mesecem so oznanili prevzem evropskega start upa s področja umetne inteligence. Za 665 milijonov dolarjev so kupili finsko zagonsko podjetje Silo AI, največji laboratorij za umetno inteligenco v Evropi.