Znana neobanka lani skoraj podvojila svoje prihodke

Posel Jan Artiček 2. julija, 2024 14.43
featured image

Britanska neobanka Revolut je v letu 2023 ustvarila več kot dve milijardi evrov prihodkov in rekordne dobičke pred davki v višini več kot pol milijarde evrov.

2. julija, 2024 14.43

Neobanka Revolut je lani vknjižila tretje zaporedno leto poslovanja z dobičkom in s pomočjo rasti števila strank ter obresti podvojila svoje prihodke. Dobri rezultati prihajajo v pravem času, saj se podjetje pripravlja na prodajo delnic, kjer ciljajo na 40 milijard dolarjev tržne vrednosti.

Prihodki so v 2023 znašali 1,8 milijarde funtov (2,1 milijarde evrov), kar je 95 odstotkov več kot leto prej, ko so znašali 920 milijonov funtov. Revolut je v obdobju zabeležil rekorden dobiček pred davki, ki je znašal 438 milijonov funtov (517 milijonov evrov), je razvidno iz letnega poročila.

Prihodki od obresti so se lani povečali za kar petkratnik. Leta 2022 so znašali 102 milijona funtov (120 milijonov evrov), lani pa 500 milijonov funtov (590 milijonov evrov).

Neobanka, ki je nastala leta 2015, je uspela lani dodati 12 milijonov novih strank. Skupaj je imel Revolut ob koncu leta 38 milijonov uporabnikov, do konca junija pa so dosegli 45 milijonov. Podjetje načrtuje, da bo imelo do konca poslovnega leta več kot 50 milijonov uporabnikov.

Za približno 40 odstotkov so se povečala tudi sredstva strank, ki so znašala 18,2 milijarde funtov (21,5 milijarde evrov), in prihodki od naročnin, so iz podjetja sporočili v izjavi za javnost.

Glavni izvršni direktor Revoluta Nik Storonsky
Glavni izvršni direktor Revoluta Nik Storonsky pravi, da podjetje po treh letih od prijave še vedno računa na bančno licenco na Otoku (Foto: PROFIMEDIA)

Britanska licenca in prodaja delnic

Konec junija je Reuters poročal, da se pri Revolutu pogovarjajo z bankami za prodajo delnic v vrednosti pol milijarde dolarjev, s katero bi zasledovali tržno vrednost 40 milijard dolarjev. To bi bilo več od tržne vrednosti 33 milijard dolarjev, ki jo je Revolut dosegel z zbiranjem sredstev leta 2021.

Podjetje kljub uspešnemu poslovanju še nima bančne licence v domačem Združenem kraljestvu, kjer imajo dobrih devet milijonov strank, čeprav so zanjo zaprosili že pred tremi leti. V tem obdobju so vsako leto poslovali z dobičkom.

Direktorica britanske veje Revoluta Francesca Carlesi je za Reuters dejala, da prijava “dobro napreduje”, a da je v procesu “veliko korakov.” Časovnice za izdajo licence ni podala. Glavni izvršni direktor Nik Storonsky pa je v intervjuju za CNBC dejal, da so pri podjetju samozavestni glede izida.

“Ostajamo zavezani naši prijavi za bančno licenco v Združenem kraljestvu, ki je v teku, poleg tega, da aplikacijo Revolut prinašamo na nove trge in novim strankam po vsem svetu,” je prvi mož podjetja dejal ob objavi rezultatov.

Revolut je največkrat prenesena finančna aplikacija v Evropi, ki zaseda prvo mesto v 17 državah, še navajajo pri podjetju. Prisotni so v 38 državah po svetu, tudi v Sloveniji.