Inflacija v evrskem območju junija rahlo navzdol

Novice Forbes Slovenija 2. julija, 2024 11.41
featured image

Cene življenjskih potrebščin v evrskem območju so se junija povečale za 2,5 odstotka na letni ravni, kar so pričakovali tudi analitiki.

2. julija, 2024 11.41

Inflacija v evrskem območju se je junija znova upočasnila, a Evropska centralna banka (ECB) še ni povsem prepričana, da so cene dovolj pod nadzorom za nov rez v obrestne mere.

Cene življenjskih potrebščin v evrskem območju so se junija dvignile za 2,5 odstotka v primerjavi z lanskim junijem, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. Takšno raven so napovedali tudi analitiki. Maja je letna inflacija znašala 2,6 odstotka.

Jedrna inflacija, ki izključuje bolj nihajne cene hrane in energije, je ostala nespremenjena pri 2,9 odstotka na letni ravni, kar je malce nad napovedjo.

Med državami članicami EU je bila inflacija najnižja na Finskem, kjer je znašala 0,6 odstotka. Najvišja je bila v Belgiji, in sicer 5,5-odstotna. V Sloveniji je junijska inflacija dosegla najnižjo raven v zadnjih treh letih pri 1,6 odstotka.

ECB še v dvomih

ECB se je junija odločila za prvo nižanje obrestnih mer v višini 25 bazičnih točk, sedaj pa uradniki ugotavljajo, če je čas že primeren za drugi rez. Na letnem srečanju ECB v portugalski Sintri so bili vodilni mnenja, da dokazi o umirjanju inflacije še niso dovolj prepričljivi, piše Bloomberg.

"Še vedno se soočamo z več negotovostmi," je v ponedeljek zvečer dejala predsednica banke Christine Lagarde. "Potreben bo čas, da zberemo dovolj podatkov, da bomo prepričani, da so tveganja nadciljne inflacije minila."

Te pripombe nakazujejo, da si bodo oblikovalci politik ta mesec vzeli odmor pri zniževanju stroškov zadolževanja in z drugim korakom počakali do septembra, ko bodo na voljo nove gospodarske napovedi. Trgi letos pričakujejo še eno ali dve nižanji. Nekateri člani sveta ECB, vključno z Gediminasom Simkusom, Martinsom Kazaksom in Ollijem Rehnom, scenarij vidijo kot razumnega.