Na ljubljanski borzi odslej tudi delnica Relaxa

Novice Bojana Humar 6. junija, 2024 11.47
featured image

Skupina Relax je leta 2022, kar so zadnji dostopni podatki, ustvarila rekordnih 28,3 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje,

6. junija, 2024 11.47

V standardno kotacijo Ljubljanske borze se je danes uvrstilo 125.195 delnic Relaxa z oznako RELR. Začetni tečaj je znašal 105 evrov.

V skupini, ki je sicer znana predvsem kot organizatorka potovanj, je sedem podjetij. Relax Turizem se ukvarja s turizmom in je ponudnik počitnic na Jadranu in Mediteranu, Relax Turizam v Zagrebu se prav tako ukvarja s turizmom in ima lastne nastanitvene zmogljivosti. Relax Trans ima lastno šolo vožnje in ponuja usposabljanje kandidatov za voznike motornih vozil vseh kategorij, Top 50 pa se ukvarja s turizmom in oddajanjem nepremičnin. Adriatic Holidays, ki ima sedež na Nizozemskem, je trenutno v mirovanju.

Relax ima v večinski lasti še podjetji Relax Adriatic v Brnu in Relax International v Beogradu.

Lansko rekordno leto

V družbi si želijo z vstopom na borzo predvsem zagotoviti nov vir financiranja in povečati kredibilnost, na Ljubljanski borzi pa upajo, da bo poteza opogumila še kakšno družbo, je poročala STA.

Skupina je lani ustvarila približno 40 milijonov evrov prihodkov, kar je krepko več kot leto prej, ko jih je bilo za 28,3 milijona evrov in več kot podvojitev leta 2021, ko je skupina zabeležila 16,6 milijona evrov prihodkov od prodaje.

Največji lastnik je z malenkost pod 28 odstotki ustanovitelj Alojz Gostenčnik.

Spomnimo, pred dnevi je Ljubljansko borzo zapustila Intereuropa.