Odprli novo skladišče za BTC, koliko je zanj odštel znani logist

Posel Forbes Slovenija 5. junija, 2024 16.52
featured image

Družba BTC je v sredo v upravljanje prevzela Logistični center Zalog. Skladišče velikosti 40 tisoč kvadratnih metrov je skupino Kobal, ki ga je postavila, stalo 36 milijonov evrov.

5. junija, 2024 16.52

Logistični center, ki stoji ob industrijski coni Ljubljana Zalog, ima 50 tisoč paletnih mest za blago vsakdanje rabe z možnostjo prilagoditve za drugo blago in 43 vhodno-izhodnih ramp, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Na delu strehe je sončna elektrarna velikosti šest tisoč kvadratnih metrov in močjo 800 kilovatov.

V načrtu je tudi razširitev elektrarne na 35 tisoč kvadratnih metrov površine in 4,8 megavata moči, je ob odprtju povedal lastnik in direktor družb Kobal Transporti in Kobal Nepremičnine Dušan Kobal. V logističnem centru bo delalo od 150 do 180 ljudi družbe BTC.

Logistični center, ki je z gradnjo in opremo stal 36 milijonov evrov, ostaja v Kobalovi lasti. Družba BTC ga od njega najema. Predsednik upravnega odbora BTC Jože Mermal je izpostavil pomen sodelovanja s Kobalom, ki se je začelo leta 2003, in odločitve za ta skupni projekt.

Za nov logistični center sta se Mermal in Kobal dogovorila leta 2020. Po pridobivanju dovoljenj in gradnji, ki je trajala eno leto, je štiri leta pozneje center končan.

Dušan Kobal
Lastnik in direktor družb Kobal Transport in Kobal Nepremičnine Dušan Kobal se je za nov logistični center za BTC dogovoril že leta 2020 (Foto: BOBO)

Zapolnjene zmogljivosti

BTC ima pri logistiki že zadnjih pet let v celoti zapolnjene zmogljivosti, je ob robu dogodka za STA povedal direktor BTC Logističnega centra Robi Košir. Doslej so upravljali okoli 100 tisoč kvadratnih metrov površin, z novim centom jih bodo okoli 130 tisoč, saj bodo nekatere obstoječe lokacije zaprli.

V skladišču bodo zmogljivosti deloma zapolnili obstoječi partnerji, kot so Petrol, Barilla in Kotanyi, delno pa bo namenjen novim partnerjem.

BTC krepi svoj položaj v logistični dejavnosti, je v nagovoru povedal glavni izvršni direktor družbe BTC Damjan Kralj in izpostavil pomen usmeritve v avtomatizacijo in robotizacijo. V delu skladišča, na pet tisoč kvadratnih metrih, je urejeno ozkoregalno skladišče, kjer bodo tovor premikali avtomatizirani viličarji.

Logistični center Zalog
Logistični center Zalog ima skladišče velikosti 40 tisoč kvadratnih metrov, na strehi pa sončno elektrarno (Foto: BOBO)

Največja investicija doslej

Izpostavljajo tudi dobro lokacijo centra v bližini obvoznice oz. avtoceste. Ljubljanski župan Zoran Janković je pohvalil sodelovanje tako z BTC kot Kobalom in napovedal skorajšnje dokončanje nove Industrijske ceste, ki bo stanovanjska naselja na območju razbremenila tovornega prometa in omogočila hitrejši dostop z obvoznice do industrijske cone.

Gre za največjo Kobalovo investicijo doslej. Od začetkov leta 1995 z enim tovornjakom je družba zrasla in ima zdaj 600 tovornih vozil. Podobna partnerstva kot z BTC v Sloveniji je, kot je ob robu odprtja povedal za STA, sklenil s Sparom za logistiko na Madžarskem, Aldijem v Italiji in Petrolom na Hrvaškem, še piše STA.