Koliko bodo zaradi uvrstitve v končnico zaslužili Luka Dončić in ekipa?

Dobro življenje Forbes Slovenija 19. maja, 2024 12.54 > 19. maja, 2024 12.56
featured image

Ameriška košarkarska liga NBA je za letošnjo sezono povečala nagradni sklad za udeležence zaključnih bojev. Koliko bo prejelo moštvo Luke Dončića bo odvisno od njihove predstave v končnici.

19. maja, 2024 12.54 > 19. maja, 2024 12.56

Slovenski košarkarski as Luka Dončić se je z ekipo Dallas Mavericks sinoči drugič v karieri uvrstil v konferenčni finale lige NBA. Na tej predzadnji stopnički do naslova prvaka smo pogledali, koliko denarja so z zmagami v končnici doslej zaslužili Mavericksi in kako se delijo te nagrade.

V letošnji sezoni je v nagradnem skladu za končnico (Player Playoff Pool) predvidenih 33,7 milijona dolarjev (slabih 31 milijonov evrov), poroča portal Sportico. To je kar 25 odstotkov več kot lani, ko je NBA za nagrade igralcem v končnici namenila nekaj manj kot 27 milijonov dolarjev. Leta 2016 je bilo v skladu 15 milijonov dolarjev, vsako leto pa naj bi se znesek povečal za milijon dolarjev. Rast se je pospešila zaradi nove kolektivne pogodbe, ki je v veljavo stopila to sezono.

Sistem je vzpostavljen tako, da ekipe prejmejo večje in večje zneske, dlje, kot se jim uspe uvrstiti v končnici. Končna nagrada za Dallas Mavericks bo tako odvisna od tega, če se jim uspe uvrstiti tudi v veliki finale.

Nemogoče pa je vnaprej izračunati, koliko bo iz denarnega sklada prejel Dončić ali kateri koli drug igralec, saj se ekipe same odločijo, kako razdeliti sredstva med igralce.

Luka Dončić
Luka Dončić je bil v letošnji sezoni lige NBA tretji po glasovih za najkoristnejšega igralca rednega dela sezone (Foto: PROFIMEDIA)

Letos se splača zmagati

Ekipe, ki so se letos uvrstile v končnico, bodo prejele vsaka po 453 tisoč dolarjev za prvi krog. Uvrstitev v konferenčni polfinale jim prinese 552 tisoč dolarjev, uvrstitev v konferenčni finale pa še 923 tisoč dolarjev.

Dallas Mavericks, ki so dosegli vse tri stopnje, bodo tako iz tega naslova prejeli 1,9 milijona dolarjev. Če si 15 igralcev v ekipi ta znesek razdeli enakopravno, bi vsak prejel dobrih 128 tisoč dolarjev nagrade.

Za dva velika finalista nagrada še naraste. Poraženec v finalu bo letos prejel 3,7 milijona dolarjev, kar je 17 odstotkov več kot lanski poraženec. Zmagovalna ekipa pa bo domov odnesla 8,5 milijona dolarjev oziroma kar 79 odstotkov več leto prej. Če torej Dončićevi ekipi uspe osvojiti naslov prvaka, bo ekipa prejela dobrih 10 milijonov dolarjev v nagradah.

Košarkarska ekipa Denver Nuggets
Lani so v ligi NBA slavili Denver Nuggets na čelu z Nikolo Jokićem (Foto: PROFIMEDIA)

Kaj pa najkoristnejši igralec?

Sklad nagrajuje tudi najboljše ekipe rednega dela sezone. Ekipa z najboljšim razmerjem zmag in porazov – letos so to bili Boston Celtics – prejme 884 tisoč dolarjev bonusa. Nagrado prejmeta tudi najboljši ekipi v vsaki od dveh konferenc, znesek pa se nato manjša vse do šestouvrščene ekipe v vsaki konferenci.

Dallas je bil letos peti v zahodni konferenci, zato bo prejel 280 tisoč dolarjev nagrade. Skupni nagradni znesek za ekipo tako presega dva milijona dolarjev, tudi v primeru izpada v konferenčnem finalu.

V primeru uvrstitve v finale bi se Luka kot najboljši igralec svoje ekipe lahko potegoval tudi za naziv najkoristnejšega igralca finala (Finals MVP). Liga NBA za ta dosežek ne predvideva posamezne denarne nagrade, imajo pa nekateri igralci predvideno nagrado za tak primer v svojih pogodbah.

Lukova petletna pogodba v vrednosti 215 milijonov dolarjev sicer poteče ob koncu naslednje sezone. Naslednja petletna pogodba, v kolikor bi podaljšal sodelovanje z ekipo iz Dallasa, bi znašala vrtoglavih 346 milijonov dolarjev. Luka bi s tem postal prvi košarkar v zgodovini, ki bi na leto zaslužil več kot 70 milijonov dolarjev.

Luka Dončić
Letošnji zmagovalec lige NBA bo dobil za 79 odstotkov večjo nagrado kot lanski zmagovalec (Foto: PROFIMEDIA)

Več denarja kot v drugih športih

Košarkarji v ZDA v zaključnih bojih zaslužijo precej več kot njihovi kolegi v ameriškem nogometu, bejzbolu in hokeju.

Liga ameriškega nogometa NFL denarni sklad financira z delom prihodkov od prodaje vstopnic za ekme končnice. Letos so igralci v prvih dveh tednih končnice prejeli med 45.500 in 50.500 dolarjev, kot določa kolektivna pogodba. V konferenčnem finalus so plače poskočile na 73 tisoč dolarjev. Superbowl je vsakemu igralcu poražene ekipe prinesel 89 tisoč dolarjev, zmagovalcem pa 164 tisoč dolarjev.

Denarni sklad belzbolske lige MLB (Major League Baseball) je lani znašal 107,8 milijona dolarjev. Zmagovalci Texas Rangers so prejeli 38,8 milijona dolarjev, ki so si jih razdelili igralci. Vsak je prejel 506 tisoč dolarjev.

V denarnem skladu hokejske lige NHL je letos 22 milijonov dolarjev. To je slabih pet odstotkov več kot lani, ko je zmagovalna ekipa Vegas Golden Knights zaslužila nekaj več kot šest milijonov dolarjev, poraženci v finalu Florida Panthers pa 3,6 milijona dolarjev.