Slavna tovarna čokolade z več kot stoletno tradicijo obstala. Kaj je razlog

Podjetje Harasic Chocolate, ki so ga v Boliviji leta 1905 ustanovili štirje bratje z Brača, mora zaradi visokih cen kakava prilagoditi stroške poslovanja.
Eden najbolj znanih bolivijskih proizvajalcev čokolade Chocolates Harasic, ki so ga v začetku prejšnjega stoletja ustanovili Hrvati, je bil ob visoki rasti cen kakava v začetku marca prisiljen začasno zaustaviti proizvodnjo, poroča Jutarnji list. Iz podjetja s 120-letno tradicijo so sporočili, da bodo morali prilagoditi stroške poslovanja.
“Žal vas moramo obvestiti, da smo bili zaradi nedavnega znatnega zvišanja cen naše glavne surovine, kakava, prisiljeni začasno zapreti našo tovarno. Odločitev smo sprejeli po temeljiti analizi in z namenom prilagoditve stroškov poslovanja, da bomo lahko tudi v prihodnje ponujali najkakovostnejše izdelke,” so zapisali v sporočilu za javnost. Poudarili so, da se trudijo najti rešitev, ki bi omogočila čimprejšnji ponovni zagon proizvodnje.
Cene kakava zadnje leto močno naraščajo in pestijo mnoge proizvajalce čokolade po svetu. Po poročanju Financial Timesa so januarja zrasle za 143 odstotkov v primerjavi z januarjem lani. Sredi decembra lani se je na newyorški borzi povzpela na rekordno vrednost, ki je po podatkih Trading Economics znašala 12.906 dolarjev za metrično tono.
Zgodba bratov z Brača
Gre za podjetje, ki so ga v začetku 20. stoletja, natančneje leta 1905, v mestu Oruro ustanovili štirje bratje z Brača: Esteban, Tonko, Juan in Gerónimo Harašić Gardilčić, navaja Jutarnji list. Mesto v bolivijskem visokogorju velja za železniško križišče in središče velikih rudnikov, kar je v iskanju dela pritegnilo mnoge hrvaške priseljence. Bratje Harašić so omenjeno tovarno nato v mestu, ki ima danes več kot 250.000 prebivalcev, zgradili leta 1909.
Chocolates Harasic sta med letoma 1970 in 2008 vodila nečak enega od ustanoviteljev Jorge Harašić Stipinović in njegova žena Teresa Munitic de Harasic. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je podjetje zaradi selitve rudarske dejavnosti iz Orura padlo v krizo in jo prebrodilo, a je moralo pri tem drastično zmanjšati proizvodnjo. Podjetje je imelo takrat 45 zaposlenih, zaradi krize pa so to število zmanjšali na osem. Zdaj jih je okoli 30.
Leta 2008 je tovarno prevzel dolgoletni zaposleni Maximiliano Guzmán in njegovi otroci Johnny, Gróver in Juan Guzmán Laura, piše Jutarnji.
Najbolj zaželena čokolada v Oruru
Tovarna Harasic je najbolj znana po ponudbi izdelkov iz 100-odstotno čistega kakava. Med temi so tradicionalna čokolada, ekstra fina temna čokolada, grenka čokolada in sladkor v prahu. V bolivijske domove so pripeljali tudi vročo čokolado.
Znamka čokolade velja za najbolj zaželeno v Oruru in najbolj tradicionalno v štirih bolivijskih regijah. Poleg mesta, kjer jo proizvajajo, se njihove čokolade najbolje prodajajo v La Pazu, Cochabambi, Santa Cruzu in Potosiju. Izvažajo jo v več držav Južne Amerike, nekoč so jo izvažali tudi v Virginijo v ZDA, še navaja Jutarnji list.