Priljubljeni namaz dobil vegansko različico

Posel Forbes Slovenija 6. septembra, 2024 18.00
featured image

Ferrero je začel s prodajo veganske Nutelle, ki namesto posnetega mleka v prahu vsebuje čičeriko in rižev sirup. S tem je sicer znižal ogljični odtis, a strokovnjaki trdijo, da bi okolju bolj koristila zamenjava palmovega olja.

6. septembra, 2024 18.00

Živilski velikan Ferrero je v Franciji, Belgiji in sosednji Italiji začel prodajati vegansko različico svojega lešnikovega namaza Nutella, ki jo je napovedal v začetku julija. Namesto posnetega mleka v prahu so v receptu rastlinske sestavine, kot sta čičerika in rižev sirup, a iz podjetja opozarjajo, da ni primerna za uživanje za ljudi z alergijo na mlečne beljakovine, saj jo izdelujejo v obratu, ki obdeluje tudi mleko, poroča Euronews.

Po informacijah Euronewsa bo zaenkrat na voljo 350-gramska verzija veganske Nutelle, katere cena bo 12 evrov na kilogram. Medtem se cene na kilogram klasične Nutelle gibljejo med šestimi in enajstimi evri glede na količino. Pri nas v Sparu denimo 400-gramska Nutella stane 3,85 evra, kar je 9,6 evra na kilogram.

Novo različico je mogoče prepoznati po zelenih pokrovčkih.

Okolju prijazni

Zamenjava kravjega mleka z živili rastlinskega izvora zmanjšuje tudi ogljični odtis namaza, pravijo v podjetju. Čeprav rastlinske beljakovine še vedno sproščajo nekaj metana, so za podnebje “boljše kot mlečne”, je za Euronews dejal Corentin Biardeau, inženir kmetijstva in živilstva pri francoski neprofitni organizaciji The Shift Project, ki si prizadeva omejiti podnebne spremembe.

Platforma CarbonCloud, ki obračunava ogljični odtis za podjetja v živilski industriji, ugotavlja, da proizvodnja enega kilograma posnetega mleka v prahu ustvari 15,5 kg emisij ogljikovega dioksida (CO2). Medtem ogljični odtis čičerike znaša 0,4 kilograma CO2 na kilogram, s kilogramom sirupa iz rjavega riža pa proizvedemo 1,77 kilograma CO2. Za sirup iz belega riža na CarbonCloud ni podatka.

Palmovo olje tudi v veganski različici

Palmovo olje medtem ostaja ena od sestavin recepta nutelle, tudi veganske. Gre za poceni in najbolj razširjeno rastlinsko olje na svetu, a njegova pridelava prispeva h krčenju gozdov v jugovzhodni Aziji, predvsem v Indoneziji in Maleziji. Okrog 80 odstotkov vsega pridelanega palmovega olja uporabijo v prehrani.

palmovo olje, plodovi, Malezija, oljna palma
Približno 80 odstotkov vsega pridelanega palmovega olja se porabi v prehrani (Foto: PROFIMEDIA)

Ogljični odtis palmovega olja znaša 6,04 kilograma CO2 na kilogram, strokovnjaki pa pravijo, da bi njegova odstranitev bolj prispevala k zmanjšanju emisij. “Zamenjava [mleka v prahu] ima nekaj učinka, vendar to ni glavni problem,” meni Biardeau. “Če bi si Ferrero res prizadeval za okolju prijazen izdelek, bi moral najprej nadomestiti palmovo olje,” je dodal.

Po podatkih baze podatkov francoske okoljske agencije Agribalyse alternativna olja v povprečju izpuščajo dva- do trikrat manj ogljikovega dioksida kot palmovo olje. Mednje na primer spadata repično olje z ogljičnim odtisom 2,28 kilograma CO2 na kilogram ter sončnično olje z 2,58 kilograma CO2 na kilogram, še piše Euronews.