Nova študija v ZDA: v “zdravem” posladku so kovine. Kaj to pomeni za potrošnike?

Posel Forbes 5. avgusta, 2024 20.04
featured image

Vsebnost težkih kovin v temnih čokoladah in kakavovih izdelkih v ZDA presega sprejemljive vrednosti, razkriva najnovejša študija.

5. avgusta, 2024 20.04

Znanstveniki v najnovejši raziskavi ugotavljajo, da številne temne čokolade in kakavovi izdelki v Združenih državah Amerike vsebujejo strupene težke kovine, ki presegajo smernice za varnost hrane. Čeprav so ameriška živilska industrija in sodelujoči raziskovalci dejali, da ugotovitve ljudi ne bi smele odvrniti od uživanja čokolade, strokovnjaki pravijo, da jih je treba podrobneje preučiti.

Raziskovalci z univerze Georgea Washingtona in podjetja ConsumerLab, ki se ukvarja s testiranjem živil in prehranskih dopolnil, so preučili količino svinca, kadmija in arzena v več kot 70 izdelkih iz temne čokolade in kakava. Te so v obdobju osmih let kupili pri trgovcih na drobno, med drugimi pri Amazonu, GNC in Whole Foods Market.

Rezultati, objavljeni v strokovni reviji Frontiers of Nutrition, so pokazali, da je 43 odstotkov izdelkov preseglo sprejemljive vrednosti svinca na porcijo, 35 odstotkov izdelkov pa sprejemljive vrednosti kadmija glede na kalifornijske smernice za živila. Te veljajo za stroge in raziskovalci jih pogosto uporabljajo kot konservativno varnostno merilo pri preučevanju onesnaženosti živil s težkimi kovinami.

Nobeden od testiranih izdelkov ni presegel kalifornijske mejne vrednosti za arzen. Kar 97 odstotkov izdelkov (70 izdelkov od 72) pa je imelo nižjo vsebnost svinca od mejnih vrednosti Ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA).

Težke kovine problematične le ob prekomernem zaužitju

Raziskovalci so navedli, da težke kovine, ki so jih odkrili v čokoladi, najverjetneje ne pomenijo “znatnega tveganja”, če zaužijemo eno porcijo. Lahko pa so “potencialno problematične”, če zaužijemo več porcij ali če zaužijemo še druge izdelke, ki lahko vsebujejo težke kovine, kot so čaji ali začimbe.

Ameriško združenje slaščičarjev je v izjavi, ki jo je po elektronski pošti poslalo Forbesu, sporočilo, da sta “čokolada in kakav varna za uživanje in da ju lahko uživamo kot priboljšek, tako kot že stoletja”. Dodali so, da “varnost hrane in kakovost izdelkov ostajata najvišji prednostni nalogi organizacije”.

Blagovne znamke niso znane

Ni jasno, katere blagovne znamke temne čokolade in kakavovih izdelkov so v študiji vsebovale kakšne vrednosti težkih kovin, saj so raziskovalci te informacije namenoma izpustili iz študije, vendar so testirani izdelki potrošnikom najbrž dobro znani. Raziskovalci so ob tem dejali, da je bil njihov cilj oceniti onesnaženost s težkimi kovinami v “skozi leta najbolj priljubljenih potrošniških izdelkih iz kakava” in oceniti trende. Pri tem so za oceno priljubljenosti izdelkov anketirali potrošnike.

Po mnenju raziskovalcev je malo verjetno, da bi količina težkih kovin, ki so jih našli v preučevani čokoladi, sama po sebi lahko imela kakršenkoli učinek na naše telo, zlasti ker večina ljudi te izdelke verjetno uživa razmeroma redko in v majhnih količinah. Ugotovitve pa kažejo na potrebo po boljših živilskih standardih in smernicah, ko gre za onesnaženje s težkimi kovinami, so dejali.

čokolada
Raziskovalci so testirane blagovne znamke namenoma izpustili iz študije, vendar so potrošnikom najbrž dobro znane (Foto: PROFIMEDIA)

Dodali so, da je “morda potreben tudi okrepljen nadzor”, zlasti glede na to, da so bili v študiji prisotni izstopajoči primeri s posebej visokimi stopnjami onesnaženosti. Povedali so, da bi bilo treba opraviti tudi nadaljnje raziskave o morebitnem vplivu več virov onesnaženja hrane, saj je mogoče, da obstaja “dodatna izpostavljenost”.

Izpostavljenosti težkim kovinam v hrani se ne moremo izogniti

Glavna avtorica študije in direktorica integrativne medicine na šoli za medicino in zdravstvene vede Univerze Georga Washingtona Leigh Frame je na NBC News dejala: “Izpostavljenosti težkim kovinam v prehrani se dejansko ne morete izogniti. Težke kovine lahko naravno vstopijo v živila iz zemlje in vode med rastjo ali na različnih mestih med pakiranjem, sušenjem, predelavo in prevozom. Kakav, riž, žita, krompir in tobak lahko na primer iz tal sprejmejo kadmij, svinec pa se lahko vnese pri proizvodnji kakavovih izdelkov.”

“Majhne količine niso vedno nevarne in se lahko izločijo iz telesa, na primer z znojem in urinom, vendar se lahko velike količine koncentrirajo v telesu, kjer lahko povzročijo škodo. Kadmij je pri visokih vsebnostih rakotvoren – lahko povzroči raka – in lahko poškoduje večino telesnih sistemov, vključno s pljuči, kostmi in ledvicami. Ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni pravi, da za otroke nobena vrednost svinca v krvi ni varna, kovina pa lahko vpliva na razvoj možganov in poškoduje živčni sistem,” je še povedala Frame.

Eden od načinov za preprečevanje izpostavljenosti je uživanje raznolike prehrane in omejevanje uživanja izdelkov, za katere je znano, da vsebujejo razmeroma visoke vsebnosti. Frame je dodala, da lahko “boljši nadzor kakovosti med nabiranjem in proizvodnjo pomaga odpraviti težave”, prav tako pa tudi boljši nadzor.

Avtor članka je Robert Hart.