Nemcem grozi podražitev priljubljene jedi: “Zadnja stvar, ki jo potrebujem”

Posel Forbes Slovenija 9. avgusta, 2025 14.09
featured image

V zadnjih 20 letih se je najbolj priljubljena ulična hrana v Nemčiji podražila za več kot trikratnik, stavke v eni največjih tovarn mesa za kebab pa bi lahko prinesle nove dvige cen.

9. avgusta, 2025 14.09

V Nemčiji bi se lahko kmalu podražil priljubljen kebab ali pa bi lahko prišlo celo do pomanjkanja, saj zaposleni v eni največjih tovarn mesa za kebab že tedne opozorilno stavkajo zaradi nizkih plač, poroča Euronews.

Delavci v tovarni Birtat Meat World v jugozahodni Nemčiji so v zadnjih tednih večkrat ustavili proizvodnjo z “opozorilnimi stavkami”, v katerih zahtevajo zvišanje plač za 375 evrov na mesec. V sredo so številni delavci znova zapustili svoja delovna mesta, mahali z zastavami pred vhodom v tovarno, igrali na bobne, žvižgali in zahtevali višje plače in sindikalne pogodbe.

Večinoma v tovarni delajo priseljenci iz Turčije, Romunije in Bolgarije. Sindikat živilske, pijačarske in gostinske industrije, ki jih zastopa, pravi, da so načini plačila nepregledni in da delavci za isto vrsto dela prejemajo zelo različne plače, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški mediji poročajo tudi, da Birtat, ki že 30 let proizvaja meso za kebab, doslej ni ugodil nobeni od zahtev. Pri podjetju pravijo, da tovarna oskrbuje na tisoče stojnic s kebabom in restavracij s hitro prehrano ter vsak mesec doseže več kot 13 milijonov potrošnikov.

Stavka delavcev v tovarni kebaba Birtat v Nemčiji
Delavci v tovarni mesa za kebab Birtat v Nemčiji so v sredo odkorakali z delovnih mest (Foto: PROFIMEDIA)

Kebab ni več tako poceni kot nekoč

Nekateri ponudniki najbolj priljubljene ulične hrane v Nemčiji so zaskrbljeni, da bi lahko v primeru dolgotrajne stavke kebab – ali döner, kot ga imenujejo Nemci – postal dražji oziroma da bi prišlo do pomanjkanja.

Jed, ki so jo v Nemčiji popularizirali turški priseljenci v 70. letih prejšnjega stoletja, danes ni več tako poceni kot nekoč. Kot piše Euronews, je pred približno dvajsetimi leti sendvič s kebab mesom v pita kruhu, z dodatkom solate, paradižnika, čebule in omak, stal okrog 2,5 evra. Danes večina ponudnikov zaračunava sedem evrov ali več.

Ponudniki kebaba skušajo najti ravnotežje med rastočimi stroški sestavin in toleranco kupcev do višjih cen. “Vse skupaj postaja vse težje,” je za Euronews dejal Halil Duman, 68-letni turški priseljenec, ki že 30 let vodi majhno restavracijo s kebabom v Berlinu. “Sestavine postajajo dražje in komaj še ustvarjamo dobiček. Če pa bomo cene še dvignili, ljudje tukaj ne bodo več kupovali,” pravi.

Medij je za mnenje povprašal tudi eno izmed strank v restavraciji, 22-letno študentko, ki ni slišala za stavko v tovarni mesa, a ji možnost višjih cen ni bila povšeči. “”Živim z omejenim proračunom in to je zadnja stvar, ki jo potrebujem,” je dejala. “Döner je edini cenovno dostopen obrok, ki resnično napolni želodec – tako bi moralo tudi ostati.”