Občutna podražitev mesa, govedina in teletina dražji skoraj za četrtino

Med glavnimi razlogi za podražitve mesa so naraščajoči proizvodni stroški in višje odkupne cene mesa, pojasnjujejo v GIZ Mesne industrije in dodajajo: "Če bodo stroški na vseh ravneh še naprej naraščali, ne bo šlo brez novih podražitev."
Julija so se v Sloveniji na letni ravni za 7,7 odstotka dvignile cene hrane in brezalkoholnih pijač. Pri tem se je močno podražilo meso, v povprečju za 10 odstotkov. Najbolj so v letu dni poskočile cene govejega in telečjega mesa, ki je bilo v primerjavi z lanskim julijem dražje za 22,1 odstotka. Perutnina je bila dražja za 10,5 odstotka, svinjsko meso pa za 7,1 odstotka.
V Gospodarskem interesnem združenju (GIZ) Mesne industrije Slovenije pojasnjujejo, da so podražitve mesa vpliv številnih dejavnikov, predvsem višjih stroškov inputov, višjih stroškov energije, logistike in embalaže, strukturnih dejavnikov, makroekonomskih dejavnikov in ne nazadnje globalnih vplivov.
“Vsa mesno predelovalna industrija je soočena z naraščanjem cen energije, logistike, embalaže in vedno večjimi zahtevami EU glede rejnih, ekoloških in trajnostnih standardov, kar predstavlja dodaten pritisk na cene,” so navedli. Poleg nelojalne konkurence in dumpinških cen so opozorili tudi na novo kolektivno pogodbo za kmetijstvo in živilsko industrijo, s katero se po njihovih besedah ponovno zvišujejo že tako (pre)visoki stroški dela.
“Za prenekaterega potrošnika je vsak dvig cen hrane boleč, vendar so se cene v trgovinah (za potrošnike) na letni ravni dvignile bistveno manj, kot so se dvignili proizvodni stroški mesa,” so povedali. “Če bodo stroški na vseh ravneh še naprej naraščali, brez novih podražitev ne bo šlo”, dodajajo.
Odkupne cene mesa vse višje
Eden od glavnih razlogov za podražitve so vse višje odkupne cene mesa. Kot so izpostavili v GIZ Mesne industrije Slovenije, se cene surovin vztrajno dvigujejo, zlasti pri govejem mesu. Nabavne cene govedine (za živo težo) so se v zadnjih dveh letih podvojile, samo letos so se povečale za 30 odstotkov.
Rast cen je tudi posledica opuščanja živinoreje, zaradi česar se na evropskem trgu soočamo s pomanjkanjem rejnih živali. Na slovenskem trgu pa dodatni problem predstavlja izvoz živih goved. Kot so navedli v združenju, smo lani izvozili 51.730 živih goved, v letošnjem prvem polletju pa že več kot 30.000.
Kako se z višjimi stroški spopadajo proizvajalci
Tudi v skupini Panvita kot glavni razlog za podražitve mesa navajajo občutno zvišanje odkupne cene živih govedi, ki so se v zadnjih mesecih dvignile za med 15 in 17 odstotkov. “Takšen dvig cene govejega mesa je deloma posledica pomanjkanja goveje živine, ki nastaja zaradi zmanjšanja staleža živali in povečanega izvoza živih živali,” pritrjujejo. Podražile so se tudi storitve zakola in prevoza.
Letos so tako dvignili cene izdelkov iz govejega mesa, a kot zatrjujejo, ne v tolikšni meri, kolikor so se višale odkupne cene govedi, ki so iz tedna v teden višje. “Če bo ta trend trajal tudi v prihodnje, bomo primorani prilagoditi cene naših izdelkov,” so dejali.

Cene surovine pri svinjini in perutnini prav tako naraščajo, a nekoliko počasneje kot pri govedini.
Podražitve piščančjega mesa so po navedbah Perutnine Ptuj predvsem posledica pomanjkanja piščančjega mesa na evropskem trgu. “To pomanjkanje se odraža v dvigu cen uvoženega mesa iz tujine, kar vpliva tudi na končne cene izdelkov,” pojasnjujejo.
A ob tem v Perutnini Ptuj poudarjajo, da letos niso dražili svojih mesnih izdelkov in podražitev do konca leta tudi ne načrtujejo.