Zakaj tudi podjetja stavijo na naložbeno zlato

Posel PROMOCIJSKO SPOROČILO 16. februarja, 2024 11.50 > 16. februarja, 2024 11.51
featured image

Čeprav pogosto govorimo o prednostih osebnih naložb v zlato, pa se vedno pogosteje postavlja vprašanje, ali lahko naložbeno zlato kupijo tudi podjetja in druge pravne osebe. Odgovor je enostaven – da. Pri podjetju Goldman Graff v Ljubljani povedo, da je zadnjih letih celo moč zaznati izredno porast podjetij, ki zaradi visoke inflacije in nizkih obresti na denarna sredstva svoje dobičke raje »pretopijo« v zlato. A to ni edini razlog.

16. februarja, 2024 11.50 > 16. februarja, 2024 11.51

Diverzifikacija sredstev

Kot v primeru fizičnih oseb zlato tudi podjetjem ponuja odličen način za diverzifikacijo naložbenih portfeljev. Menedžerji vedo, da je diverzifikacija najbolj smotrna strategija obvladovanja tveganja, ohranjanje sredstev v različnih naložbenih razredih pa lahko pomaga ublažiti vpliv tržnih nihanj, ki so že od časa gospodarske krize postala kar nekakšna stalnica sodobnega gospodarstva. Obenem ima zlato tudi to prednost, da sta nakup in prodaja investicijskega zlata tako za fizične kot tudi za pravne osebe v celoti neobdavčena.

Zaščita pred inflacijo

Nestabilnost svetovnih trgov in raznolike geopolitične spremembe, tako na lokalni kot tudi globalni ravni, lahko hitro sprožijo inflacijski val, zlato pa je zaradi svojih edinstvenih vrednostnih parametrov in zgodovinskega trenda ohranjanja vrednosti sklepano prav kot varovalka pred inflacijo. V obdobjih naraščajoče inflacije se namreč kupna moč tradicionalnih valut zmanjša, medtem ko zlato praviloma ohrani svojo vrednost, kar omogoča tudi pravnim osebam, da zavarujejo svoje dobičke skozi nepredvidljiva obdobja. 

Še več – po dveh izredno zahtevnih krizah v zadnjih dveh desetletjih, gospodarski in zdravstveni, mnoga podjetja zlato sprejemajo kot obliko zavarovanja pred celostnimi sistemskimi tveganji, kakršen je lahko zlom finančnega sistema. Tudi v teh, najbolj ekstremnih scenarijih, je zlato ena najbolj zanesljivih oblik ohranjanja bogastva. 

V zadnjem času se je kot morebitna smiselna investicija ponudila tudi priložnost vlaganja v državne obveznice, ki sicer ponujajo manjše donose ob tveganju, ki je še vedno nižje, kot če bi stavili na kakšno rastoče, še neuveljavljeno podjetje. O državnih obveznicah se zdaj več govori predvsem zato, ker so zaradi kriznih razmer ponujeni višji donosi, s katerimi se vlagatelje skuša prepričati v nakup dolga. A ponujeni sedemodstotni donos je pri državnih obveznicah praviloma absolutni najvišji prag, medtem ko je zlato ne le bolj varna naložba, ampak ima dolgoročno tudi višjo donosnost – tudi po najbolj konservativnih ocenah od 8 odstotkov naprej.

Zmanjšanje valutnega tveganja

Problematika valutnih tveganj je še toliko bolj poznana podjetjem in organizacijam, ki delujejo v več državah. V svetu mednarodnega poslovanja so valutna tveganja vsakdanja spremenljivka, ki jo podjetja morajo upoštevati, prav tu pa potem zlato spet ponudi zaščito pred razvrednotenjem določene valute, ki bi lahko sicer ogrozila prihranke ali nadaljnje poslovanje podjetja.

Foto: promocijska fotografija

Dostop do likvidnosti

Zlato je visoko likvidno sredstvo in v času finančnega stresa ga je mogoče hitro pretvoriti v denar. Prav ta priročna značilnost poslovanja z zlatimi rezervami je potem lahko ključnega pomena za podjetja, ki se soočajo s kratkoročnimi finančnimi izzivi ali želijo svoje rezerve hitro izkoristiti za priložnostne investicije.

Zlato kot vir ugleda

Zlato je ena najplemenitejših kovin in kot zgodovinsko uveljavljeno naložbeno sredstvo je na kulturni ravni tudi vir ugleda. Pravne osebe z naložbami v zlato drugim podjetjem, vlagateljem, poslovnim strankam in ne nazadnje tudi javnosti sporočajo finančno stabilnost in preudarnost. S tem pozitivno okrepijo svojo prepoznavnost in povečajo zaupanje vsem potencialnim poslovnim partnerjem.

Po zgledu centralnih bank

V iskanju dobrih praks se mnoga podjetja pri naložbah v zlato preprosto zgledujejo po holdingih centralnih bank, ki imajo zlato vedno vključeno kot del svojih rezerv. Ker gre za preverjeno in konservativno finančno prakso, je ta pogosto del dolgoročnih finančnih ciljev predvsem večjih podjetij, ki želijo utrditi svojo toleranco do tveganj in sprememb na trgu.

Je pa seveda pri odločitvi za naložbo v zlato v primeru pravnih oseb vseeno potrebno upoštevati marsikatere dodatne parametre in naložbo primerno prilagoditi željam in pričakovanjem podjetja ali organizacije. Prav zato pri Goldman Graff poudarjajo, da je njihov partnerski pristop k naložbi v zlato vedno zelo cenjen del celotne izkušnje, saj s strokovno pomočjo, dolgoletnimi izkušnjami in upoštevanjem specifik za vsako pravno osebo izdelajo najbolj smotrno naložbeno rešitev, potem pa tudi v naprej ostanejo na voljo kot strokovni svetovalci za upravljanje zlate naložbe.