Spremembe pri možnostih varčevanja, za katere je dobro vedeti

Novice PROMOCIJSKO SPOROČILO 24. aprila, 2024 14.47 > 24. aprila, 2024 14.49
featured image

Slovenci smo eden najvarčnejših narodov Evropske unije, največ pa še vedno varčujemo kar na bančnih računih ali z bančnimi vlogami oz. depoziti. Gre za najmanj tvegani, a tudi najmanj donosni obliki varčevanja. A na tem področju je zaznati nekaj pomembnih premikov, za katere je dobro vedeti!

24. aprila, 2024 14.47 > 24. aprila, 2024 14.49

Privarčevana sredstva so tisti del razpoložljivega dohodka gospodinjstev, ki ga ne porabijo za nakup trajnih in potrošnih dobrin ter storitev, temveč ga bodisi shranijo ali deponirajo bodisi investirajo. V vsakem primeru gre za pomembno finančno prakso, ki omogoča ustvarjanje finančnih rezerv ter s tem finančne varnosti za doseganje kratkoročnih ali dolgoročnih finančnih ciljev.

Med najpomembnejšimi motivi za varčevanje gospodinjstev v državah evrskega območja so po ugotovitvah Evropske centralne banke zagotavljanje sredstev za nepričakovane dogodke, zagotavljanje dohodka ob upokojitvi, zagotavljanje sredstev za večje nakupe (npr. za dodatna stanovanja, pohištvo, vozila) ter varčevanje za potovanja (dopust), izobraževanja in finančno podporo otrokom ali vnukom. 

Slovenci smo pri varčevanju previdni

Tudi Slovenci pri namembnosti varčevanja ne odstopamo preveč, razlikujemo pa se po izbiri najbolj priljubljene oblike varčevanja. Medtem ko so evropski narodi vse bolj naklonjeni naložbam z višjo stopnjo tveganja, ki dolgoročno lahko prinesejo tudi višje donose, smo Slovenci še vedno zvesti tradicionalnim oblikam varčevanja, med katere spadajo pologi na varčevalni račun brez vezave in depoziti.

Foto: Profimedia

Zakaj?

Najbrž predvsem zaradi enostavnosti in razumljivosti teh produktov (vnaprej točno vemo, koliko obresti bomo prejeli) ter zagotovljenega donosa in varnosti, saj sredstva do 100.000 evrov spadajo v sistem zajamčenih vlog.

Res pa je, da so obrestne mere za varčevanje v bankah praviloma precej nizke – a ne povsod!

Pri Intesi Sanpaolo Bank lahko nove stranke, ki pri njih sklenejo paket Digital, Start ali Plus in k njim prenesejo redni mesečni dohodek (plačo ali pokojnino), izkoristijo izjemno ugodne obrestne mere ob sklenitvi depozita*: 
6-mesečni depozit: 3,15 % letno,
9-mesečni depozit: 3,00 % letno.

Foto: Martin Baebler

Ob tem velja poudariti, da je uporaba izbranega paketa kar 12 mesecev povsem brezplačna**, vsi paketi pa vam, poleg specifičnih storitev, omogočajo uporabo mobilne in spletne banke, ki se lahko pohvalita z odlično oceno in uporabniško izkušnjo. Mobilno plačevanje vsem strankam omogočata brezplačni storitvi Google Pay in Apple Pay.

Intesa Sanpaolo Bank je ena največjih slovenskih bank z razvejeno mrežo poslovalnic in bankomatov. Vaš osebni bančni skrbnik pa vam je na voljo v poslovalnici ali na daljavo.

Kdaj in zakaj je depozit najboljša izbira? 

Na vprašanje, katere investicije so trenutno najboljša izbira, ni mogoče dobiti jasnega odgovora, saj so mnenja analitikov in finančnih strokovnjakov različna. Nekateri v luči aktualnega dogajanja na trgu svetujejo bolj defenzivne naložbe, denimo v zlato in obveznice, drugi so prepričani, da je blaga recesija na glavnih trgih že mimo in se splača staviti na delnice razvitih tehnoloških trgov ter kriptovalute.

Žal pa prihodnosti ne more napovedati nihče, in čeprav je na finančnih trgih po številnih geopolitičnih napetostih, pandemiji ter nihanju cen surovin ponovno zaznati več optimizma, previdnost ne bo odveč, saj je dogajanje v svetu sila nepredvidljivo.

Foto: Profimedia

Prav zato depozit ostaja priljubljena oblika varčevanja, sploh ko varčujete za neki določeni cilj (nakup avtomobila, potovanje, ipd.) in že imate na voljo določena finančna sredstva. Ponuja namreč zajamčeno donosnost za določeno obdobje, ki ga lahko izberete sami. Povedano po domače: depozit je neke vrste posojilo banki, za katero po koncu časovnega obdobja poleg glavnice dobite še obresti.

Gre za privlačno obliko varčevanja, saj lahko tudi s kratkoročno vezavo sredstev varčujete po višjih obrestnih merah kot na navadnih varčevalnih ali transakcijskih računih. Pri Intesi Sanpaolo Bank depozit torej ni več le varna, ampak je lahko tudi donosna oblika varčevanja.

Foto: Profimedia

Opombe:

Nova stranka je fizična oseba, ki nima odprtega transakcijskega računa pri Banki Intesa Sanpaolo. d. d. 
* Posebna ponudba za sklenitev depozita velja do 30. 6. 2024 za nove stranke, ki odprejo transakcijski račun in sklenejo paket Digital, Start ali Plus ter prenesejo prejemanje rednega mesečnega dohodka (plača, pokojnina). Ponudba velja za sklenitev depozita v znesku od minimalno 300,00 EUR do maksimalno 100.000,00 EUR. Če stranka ne izpolnjuje pogojev, se obrestna mera za depozit zniža.
** Akcijska ponudba velja do 30. 6. 2024 za paketa Start in Plus ter do 30. 9. 2024 za paket Digital, in sicer za nove stranke, ki odprejo transakcijski račun in prenesejo prejemanje rednega mesečnega dohodka (plača, pokojnina). Akcijska cena velja ob izpolnjevanju pogojev. Če stranka ne izpolnjuje pogojev, se nadomestilo za uporabo paketa začne zaračunavati po redni ceni, skladno s tarifo Banke Intesa Sanpaolo d.d.
Po preteku 12 mesecev se izbrani paket zaračuna skladno z vsakokrat veljavno Tarifo Banke, in sicer za paket Start 5,30 EUR, Digital 2,99 EUR in Plus 13 EUR. V primeru spremembe Tarife Banke je lahko cena paketa drugačna. Paket Digital je mogoče skleniti izključno prek spleta. Preverite pogoje za odprtje paketa Digital prek spleta.