Razmišljate o naložbi v zlato, a ne veste, kako pravilno izbrati?

Novice PROMOCIJSKO SPOROČILO 30. januarja, 2024 12.30
featured image

So tudi vas vedno bolj glasne informacije o zlatu kot najbolj varni in dolgoročno zanesljivi naložbi prepričale, da bi svoj varčevalni portfelj popestrili še s to dragoceno kovino? Zelo verjetno se vam ob tem porajajo različna vprašanja – recimo o tem, kakšno vrsto zlata izbrati, kakšne kakovosti zlata obstajajo in kako ga potem varno shraniti. S pomočjo strokovnjakov pri podjetju Goldman Graff v Ljubljani, ki imajo več kot 100-letno tradicijo trgovanja z zlatom in svojim strankam nudijo partnerski pristop k nakupu zlata, smo določili nekaj ključnih vidikov, ki vam bodo pomagali na prvih korakih v svet naložbenega zlata.

30. januarja, 2024 12.30

Fizično zlato ali t. i. papirnato zlato

Fizično zlato vključuje zlate palice in kovance. Je odlična izbira, če želite pristno izkušnjo z zlatom, saj pridobite opredmeteno sredstvo, ki je prenosljivo, vaše in z njim lahko počnete, kar želite in shranjujete, kjer želite, predvsem pa ga zaradi visoke likvidnosti zlata lahko vedno zelo hitro tudi prodate. Pri Goldman Graff nudijo shranjevanje naložbenega zlata v sefih naprednega trezorja s tehnološko dovršenim varovanjem, do katerega lahko vedno dostopate ali pa ga celo kar prodate na daljavo, če ste recimo nekje v tujini in potrebujete denarna sredstva.

Druga oblika je t. i. papirnato zlato, ki ga predstavljajo skladi, s katerimi se trguje na borzi in zlati certifikati. Ti finančni instrumenti omogočajo vlaganje v zlato, ne da bi ga fizično imeli v lasti, so pa, za razliko od fizičnega zlata, obdavčeni na podoben način kot vrednostni papirji. Čeprav ravno tako zagotavljajo likvidnost, obenem vključujejo dodatna tveganja, predvsem na strani prodajalca. Pri naložbah v papirnato zlato, strokovnjaki vedno predlagajo, da dobro raziščete kredibilnost izdajatelja.

Kaj predstavlja element čistosti zlata

Čistost zlata se meri v karatih, pri čemer je 24 karatov najčistejša oblika (čistina 999,9/1000 = 24 karatov). Zlato naložbenega razreda je izredno kakovostno in ima tako običajno čistost 24 karatov. Pri Goldman Graff vas pri naložbi v zlato vedno podučijo tudi o tem, kako pravilno prebrati specifikacije zlatih palic ali kovancev, da lahko v prihodnje zelo enostavno prepoznate kakovost zlata in njegov izvor.

Foto: promocijska fotografija

Od unče do kilograma

Pri naložbi se seveda vedno upošteva tudi masa zlata, sami pa predvidite, kako bi si najbolje razporedili svoje zlate zaloge. Manjši apoeni dovoljujejo nekoliko lažje upravljanje z zlatimi rezervami, če jih nameravate v celoti ali po delih precej redno prodajati, večje palice pa imajo nižje premije glede na promptno ceno in so zato bolj smiselne za dolgoročno naložbo in plemenitenje portfelja.

Kako varno shranjevati zlato

Ob nakupu zlatih kovancev ali palic je to zlato potem vaše. V fizični obliki ga lahko pospravite v žep in odnesete s seboj domov, kar pa seveda pomeni, da je pametno v naprej razmisliti, kako boste kupljeno zlato shranili. Ne samo zato, da bi zlato zavarovali pred odtujitvijo, ampak tudi zato, da se ne poškoduje, saj s tem zlata palica ali kovanec izgubi na vrednosti. Sefi so tu najbolj logičen odgovor, za večje količine pa se vedno predlaga shranjevanje v sefih profesionalnih trezorjev. Kot že omenjeno, takšno varno skladiščenje naložbenega zlata ponujajo tudi v naprednem in visoko varovanem trezorju podjetja Goldman Graff.

Kaj zame pomeni naložba v zlato

Nakup zlata v obliki palic ali kovancev v prvi meri predstavlja predvsem varno dolgoročno naložbo in diverzifikacijo naložbenih sredstev. Posebnost zlata je v izredni odpornosti na tržna nihanja, geopolitične spremembe in raznorazne krize, obenem pa je univerzalno vrednostno sredstvo ne glede na katerem koncu sveta se znajdete. Prav zato so naložbe v zlato v zadnjih letih močno poskočile, seveda pa se lahko za vse dodatne podrobnosti o morebitni naložbi v zlato pogovorite tudi s svetovalci pri podjetju Goldman Graff, ki vam bodo na podlagi poznavanja tržnih specifik predstavili vse podrobnosti, ki jih morate vedeti ne le za odločitev za naložbeno zlato, ampak tudi za razumevanje vseh nadaljnjih upravljanj s tem zlatom.