Predstavljamo TOP 5 trendov računalništva v oblaku za leto 2024!

featured image

Po napovedih analizikov, bo poraba podjetij za infrastrukturo računalništva v oblaku v letu 2024 na globalni ravni prvič pesegla milijardo ameriških dolarjev, kar je jasen dokaz, da oblačne storitve postajajo hrbtenica delovanja in uspešnosti sodobnih podjetij. Prav zato je tudi za slovenska podjetja nujno, da so na tekočem z aktualnimi trendi storitev v oblaku.

23. aprila, 2024 14.17

Oblačne storitve postajajo bistveni sestavni del poslovanja sodobnih podjetij, ki se odločijo za digitalno transformacijo. Glede na podatke iz Osnutka Nacionalnega strateškega načrta za digitalno desetletje, ki je bil pripravljen v drugi polovici preteklega leta, je povprečje uporabe storitev računalništva v oblaku v Sloveniji višje od povprečja v Evropski uniji (EU). To pomeni, da je storitve v oblaku leta 2021 uporabljalo 38 % podjetij, povprečje EU je bilo 34 %. Ob tem si je Slovenija postavila cilj, da do leta 2030 delež podjetij, ki uporabljajo storitve v oblaku, poveča še za 10 %, kar želi doseči s spodbujanjem nekaterih novih tehnologij.

Prav zato je pomembno, da so sodobna podjetja ves čas v koraku s časom in sledijo aktualnim trendom na področju računalništva v oblaku. Tudi oblačne storitve se namreč ves čas posodabljajo in širijo, poganja pa jih potreba po hitri digitalizaciji in modernizaciji na vseh področjih: tako pri platformi kot storitvi (Paas) kot tudi programski opremi kot storitvi (SaaS) ter pri naprednih tehnoloških orodjih v oblaku.

Glede na aktualno dogajanje bo tudi v letu 2024 oblak dinamično in razburljivo gonilo inovacij in priložnosti, zato v nadaljevanju izpostavljamo 5 TOP trendov na področju oblačnih storitev, za katere strokovnjaki in analitiki verjamejo, da bodo v letu 2024 pomembno vplivali na poslovanje podjetij!

Foto: Profimedia

Umetna inteligenca v oblaku

Oblak je pomembno demokratiziral umetno inteligenco in jo naredil dostopno tudi širši množici podjetij, saj jim tako v lokalnem okolju ni treba vlagati enormnih sredstev za preizkušanje projektov, ki temeljijo na umetni inteligenci. Oblačne storitve namreč ponujajo široko paleto orodij, platform in infrastrukturnih virov, ki razvijalcem omogočajo enostaven dostop do naprednih funkcij in hitro integracijo umetne inteligence v obstoječe aplikacije brez potrebe po razvoju in vzdrževanju lastnih modelov.

Poleg tega oblak ponuja tudi obsežne zmogljivosti in platforme za shranjevanje, obdelavo in analizo velikih količin podatkov ter strojno in tako imenovano ‘globoko’ učenje, kar je osnovni koncept delovanja umetne inteligence. Ta skalabilnost omogoča, da se aplikacije z umetno inteligenco prilagajajo spreminjajočim se zahtevam po zmogljivosti ter obremenitvi in so posledično tudi bolj učinkovite.

Potem je tu še razvoj avtonomnih sistemov, ki temeljijo na umetni inteligenci v oblaku in lahko avtomatizirajo in optimizirajo različne procese in operacije v podjetjih, kot so upravljanje oskrbovalne verige, vzdrževanje naprav, optimizacija proizvodnje itd. Z nenehnim napredkom raziskav v umetni inteligenci se razvijajo tudi bolj napredni algoritmi in modeli, ki se lahko izvajajo v oblaku, obenem pa se ponudniki oblakov osredotočajo na izboljšanje varnosti in zasebnosti podatkov, ki se uporabljajo pri aplikacijah z umetno inteligenco.

Dejstvo je torej, da umetna inteligenca prinaša pomembno dodano vrednost storitvam v oblaku – tako pri izboljšanju učinkovitosti operacij kot tudi pri izboljšanju uporabniških izkušenj ter varnosti in zanesljivosti storitev.

Foto: Profimedia

FinOps

Prehod v oblak lahko preoblikuje podjetje, zato je za izračun njegove poslovne vrednosti bistvenega pomena okvir finančnega upravljanja oblaka (FinOps). Gre za finančno odgovornost pri porabi oblaka, ki omogoča preglednost nad oblakom in posledično vodi v sprejemanje bolj informiranih odločitev ter zagotavlja boljše razumevanje tega, kako poraba oblaka vpliva na poslovanje. Brez FinOps se lahko stroški licenc in storitev povečajo, ne da bi dosegli pričakovane koristi.

FinOps torej pomaga podjetju bolje razumeti in upravljati stroške, povezane z uporabo oblačnih storitev. Zaposlene spodbuja, da prevzamejo odgovornost nad porabo oblaka, s tem ko sledijo najboljšim praksam in skupaj sodelujejo pri zagotavljanju največje vrednosti za vsak porabljen znesek. Omogoča boljšo preglednost, nadzor in predvidljivost porabe oblaka, kar na koncu privede do povečanja poslovne vrednosti.

V bistvu je FinOps okvir za optimizacijo naložb v oblak. Gre za izjemno pomemben segment oblačnih storitev, saj podjetja praviloma uporabljajo več oblačnih virov (in zato tudi porabijo več finančnih sredstev), zanemariti pa ne gre niti dejstva, da je lahko upravljanje stroškov v večoblačnih nastavitvah zahtevno (vsak ponudnik ima svoj model oblikovanja cen itd.).

Večoblačnost (Multicloud)

O večoblačnosti govorimo, ko podjetje za upravljanje s podatki istočasno uporablja storitve v oblaku večih različnih javnih ponudnikov znotraj ene same, heterogene arhitekture. Gre za izjemno priljubljen trend sodobnega časa, saj je bil glede na rezultate raziskave družbe Grand View Research globalni trg večoblačnega upravljanja leta 2022 ocenjen na kar 8,03 milijarde ameriških dolarjev (7,48 milijarde evrov), do leta 2030 pa naj bi se širil s skupno letno stopnjo rasti 28 %.

Foto: Profimedia

Večoblačna okolja so lahko zasebna, javna ali kombinacija obojega (hibridna). Različni ponudniki storitev v oblaku ponujajo različne funkcije in tehnologije, in če se podjetje odloči za večoblačno strategijo, lahko te funkcije kombinira in uskladi, da zadosti različnim poslovnim in IT-potrebam.  Glavne prednosti večoblačne strategije so prav gotovo učinkovite in bolj zanesljive storitve po nižjih cenah na različnih platformah. Glavni izziv prehoda na poslovanje v oblak pa je varovanje podatkov in zasebnosti uporabnikov.

Ne glede na težo izzivov se večoblačnosti pri digitalni transformaciji ni treba ne bati niti izogibati. Če v vašem podjetju niste povsem suvereni, se lahko kadar koli obrnete na specializiranega ponudnika inovativnih rešitev v oblaku. V slovenskem prostoru je najbolj znan Mainstream, ki se lahko pohvali z več kot 15 leti bogatih izkušenj na področju ‘cloud’ tehnologije, zagotavljanja rešitev v oblaku pa se loti individualno glede na stanje in vizijo posameznega podjetja.

Varnost v oblaku

Globalna kibernetska pokrajina se spreminja, skladno s tem pa se povečuje tudi število kibernetskih groženj. Zadnje dostopno poročilo o kibernetski varnosti v Sloveniji, ki ga je pripravil center SI-CERT, datira v leto 2022, ko je bilo zabeleženih 4123 kibernetskih incidentov, kar je 30-odstotni porast glede na leto 2021. Na področju zlonamerne kode so prednjačili trojanski konji, specializirani za krajo podatkov (shranjena gesla, poverilnice VPN, kriptodenarnice itd.), katerih tarča so bila primarno podjetja. Podobno so bila podjetja v kar 78 % obravnavanih primerov tarče napadov z izsiljevalskimi virusi.

Foto: Profimedia

Lani je bilo kibernetskih napadov v Sloveniji zagotovo še več, tudi letos smo že bili priča nekaj kibernetskim vdorom, ki so močno odmevali v širši javnosti. Dejstvo je, da bolj država in družba prehajata v digitalno okolje, bolj smo ranljivi in izpostavljeni grožnjam v medmrežju – in pri tem žal niso izjema niti oblaki. Prav zato bi se podjetja med drugim že ob prehodu v digitalno okolje morala osredotočati na preventivne ukrepe, kot sta obnova po katastrofi (Disaster Recovery) in šifriranje podatkov (Data encryption).

Kubernetes

Kubernetes je odprtokodna platforma za avtomatizirano upravljanje aplikacij, ki se izvajajo v kontejnerjih. Kontejnerji so lahki, prenosljivi paketi programske opreme, ki vsebujejo vse, kar je potrebno za zagon aplikacije. In zakaj je to pomembno za podjetja? Za razvojne ekipe podjetij prehod iz monolitne arhitekture na arhitekturo, ki temelji na mikrostoritvah, pomeni tako večjo stopnjo prilagodljivosti kot tudi kompleksnosti.

Ko se kompleksna aplikacija razdeli na majhne neodvisne dele, se pojavijo izzivi, pri obvladovanju katerih podjetjem pomaga Kubernetes, ki omogoča samodejno avtomatizacijo operativnih nalog, upravljanje, skaliranje, spremljanje in obveščanje o napakah ter uvaja nove različice teh aplikacij v različnih okoljih, vključno s fizičnimi, virtualnimi in oblačnimi infrastrukturami. S pomočjo Kubernetesa lahko razvijalci hitro in zanesljivo berejo, nameščajo in skalirajo aplikacije, ne da bi se morali neposredno ukvarjati z infrastrukturnimi podrobnostmi. Prav zaradi svoje zmogljivosti in prilagodljivosti je Kubernetes postal priljubljena platforma za razvoj in delovanje mikrostoritev in oblačnih aplikacij.

Foto: Profimedia

Kako poskrbeti za učinkovito implementacijo in upravljanje rešitev v oblaku?

Dejstvo je, da oblačne storitve postajajo nova poslovna resničnost in so model, na katerem temeljijo moderna podjetja, zato je pomembno, da smo tudi v Sloveniji na tekočem z aktualnimi trendi v oblaku – tako tisti, ki ste že poskrbeli za digitalno transformacijo svojega podjetja, kot tudi vsi, ki se na ta korak šele pripravljate.

Tako prvim kot drugim lahko podporo pri prehodu in kar najboljšem izkoristku oblačnih storitev pomaga Mainstream, specializiran in vodilni ponudnik oblačnih storitev v jugovzhodni Evropi z izkušnjami na področju javnih, hibridnih in večoblačnih storitev ter partnerstvi z vodilnimi globalnimi ponudniki oblačnih storitev. V okviru njihove mreže deluje več kot 100 inženirjev za oblake in sisteme, ki so certificirani na vseh večjih javnih platformah v oblaku, in stranke vodijo skozi različne oblačne rešitve ter jim pomagajo pri izbiri najboljšega oblačnega okolja glede na njihove zahteve.

Digitalna transformacija lahko tako postane enostavnejša in hitrejša, vaše poslovanje pa učinkovitejše in bolj donosno.  Več informacij najdete TUKAJ!