Na kaj morate biti pozorni pri nakupu naložbenega zlata

Oglas PR 3. decembra, 2023 09.00
featured image

Smotrno upravljanje denarja vedno vključuje tudi raznolike investicijske odločitve, ki znajo oplemenititi naše premoženje in popestriti naš naložbeni portfelj. S tem si zagotovimo varnost in donosnost prihrankov na dolgi rok. Med najbolj priljubljenimi načini naložb, tudi takšnimi, ki so načrtovane za več generacij, se investicijsko zlato ponaša s številnimi prednostmi. Kljub vsemu pa moramo k nakupu investicijskega zlata pristopati previdno – preverili smo v Goldman Graffu, na kaj moramo biti pozorni, ko želimo svoje premoženje obogatiti z zlatom.

3. decembra, 2023 09.00

Razlogi za nakup zlata

Spekter investicij, ki se danes ponujajo na trgu, je zelo širok. Upoštevajoč raznolike dejavnike, vključno z izbranimi finančnimi cilji, toleranco do tveganja in aktualnimi tržnimi razmerami, pametni investitorji vedno stremijo predvsem k priložnostim, ki so varovane pred inflacijo, imajo potencial ustvarjanja dohodka in so obenem likvidne – da nudijo preprosto pot nazaj do gotovine.

Zlato se v sklopu investicijskih ponudb prav zato, ker ustreza vsem najpogostejšim željam investitorjev, že vrsto let izkazuje kot konstantna in zanesljiva naložba, h kateri se ljudje vedno znova vračajo. Je v bistvu kot čisto svoj razred investicijskih sredstev, ki ob vključitvi v portfelj zagotovi pomembno diverzifikacijo (ta je vendarle ključno načelo naložb) in zagotovi ravnotežje med stabilnostjo in rastjo.

V teh časih, ko je geopolitično stanje zelo volatilno, poznavalci izpostavljajo tudi dejstvo, da je zlato varno pred valutnim tveganjem, saj njegova vrednost ni vezana na nobeno določeno valuto. Na tej točki se ponuja primerjava z vrednostnimi papirji, katerih vrednost je odvisna od gospodarskih razmer v državi, kjer ima delniško podjetje sedež, kot tudi od valute, kjer so delnice denominirane, če te niso vezane na zlato.

Ko kupujete zlato, stavite le na najvišji standard

Zaradi vedno večjega povpraševanja po investicijskem zlatu je danes ponudba na trgu že zelo razvejana, zato pa tudi polna morebitnih pasti. Pri nakupu zlata je pomembno predvsem, da se v naložbo podajate z zanesljivim partnerjem. Pri Goldman Graff povedo, da nove stranke vedno podučijo o tem, kako na eni strani prepoznati primerno označeno zlato, ki ustreza vsem mednarodnim standardom, kot tudi, kako kupljeno zlato shranjevati in poskrbeti, da zaradi poškodb ali neprimerne hrambe ne izgubi vrednosti.

»Stranke morajo biti zelo pozorne, kje kupujejo investicijsko zlato,« opozarjajo pri Goldman Graff, ki so ravno pred nedavnim vstopili na slovenski trg in s poslovalnico na Miklošičevi ulici v Ljubljani tudi slovenskim investitorjem ponudili svoje dolgoletno poznavanje trgovanja zlata. »Zlato namreč mora ustrezati vsem mednarodnim standardom, zato sodelujemo izključno s partnerji združenja London Bullion Market Association (LBMA), saj so referenca za določanje najvišjega svetovnega standarda Good Delivery, kar strankam zagotavlja najbolj varno in zanesljivo naložbo, ki bo likvidna povsod po svetu,« dodajajo.

In kaj točno je Good Delivery? Kot povedo poznavalci, gre za izredno stroge standarde, ki omogočajo varno in transparentno trgovanje z zlatimi in srebrnimi palicami po vsem svetu. Na njihov izbrani seznam se uvrstijo samo tiste kovnice, ki imajo žlahtno zgodovino na trgu zlata in dragocenih kovin, ugodno finančno stanje, kujejo izključno zlate palice in kovance, ki ustrezajo vsem zahtevanim standardom in so zmožne zagotoviti vnaprej določene minimalne produkcije zlatih palic. Za nas, morebitne investitorje v zlato, pa to pomeni predvsem, da je Good Delivery ključno ime, ki ga moramo poznati, ko na trgu zlata iščemo zanesljivost in kakovost.

promocijska fotografija

Zakaj fizično zlato?

Dostop do investicijskega zlata je mogoč na različne načine, med bolj priljubljenimi pa je kar nakup fizičnega zlata v obliki zlatih kovancev in palic. Morda bi ob tem pomislili, da je fizično zlato nepraktičen način investicije, a strokovnjaki poudarjajo, da ima prav ta naložba kar nekaj pomembnih prednosti.

Fizično zlato – v obliki palic ali kovancev – je že stoletja znano kot stabilno shranjevanje vrednosti. Je preprosto preverljivo, z označbami pa tudi varovano pred zlorabami. Obenem se prav fizično zlato omenja kot zanesljiva varovalka pred inflacijo in nihanji v vrednostih svetovnih valut. Prav zato strokovnjaki pri izbiri naložb zlato pogosto postavljajo celo pred naložbo v vrednostne papirje, predvsem za tiste ljudi, ki v iskanju donosa ne želijo prevelikih faktorjev tveganja.

Lastništvo fizičnega zlata je zato že zgodovinsko najpogostejši izbor investitorjev, ki iščejo stabilno shranjevanje prihrankov na dolgi rok, danes pa je še toliko bolj zanesljivo, saj lahko fizično zlato varno počiva v močno varovanih sefih. Pri podjetju Goldman Graff svojim strankam nudijo hrambo kupljenega zlata kar v sefih njihovega visoko naprednega trezorja, kjer je vsebina zavarovana do 1 milijona evrov vrednosti.