Zorn in GIC Gradnje objavila ponudbo za prevzem Hranilnice Lon

Novice Forbes Slovenija 11. avgusta, 2024 07.43
featured image

Že zdaj imata Zorn in GIC Gradnje vsak po okoli petinski lastniški delež v Hranilnici Lon.

11. avgusta, 2024 07.43

Podjetnik Otmar Zorn ter družbi Zorn Plus in GIC Gradnje so objavili prevzemno ponudbo za odkup vseh delnic Hranilnice Lon. Za delnico ponujajo 75 evrov. Ponudba velja od danes do vključno 8. oktobra letos, praga njene uspešnosti pa niso določili, izhaja iz današnje objave v Delu.

Ponudba se nanaša na vseh 224.125 delnic Hranilnice Lon, zmanjšano za 92.532 delnic, ki jih prevzemniki že imajo.

Prevzemno ponudbo je možno sprejeti le za delnice, izdane v nematerializirani obliki in vpisane v centralnem registru, ki ga vodi Centralna klirinško depotna družba.

Zorn in GIC Gradnje že sedaj s petinskim deležem

Pred objavo prevzemne namere sredi julija je imel Zorn 21,03-odstotni delež, GIC Gradnje pa 20,28-odstotnega, s čimer sta največja posamična delničarja Lona. Med večjimi delničarji sta s skupaj 9,8-odstotnim deležem še finančna družba AG in njena hčerinska družba Eta Kamnik.

Lon se sicer sooča s težavami zaradi nestabilnega lastništva. Družba Kylin Prime Group, ki ima v lasti približno četrtinski delež v Hranilnici Lon, je v likvidaciji, konec septembra pa bo potekala dražba njenega deleža.

Skladu Kylin Prime Group, katerega ustanovitelj in vodja je kitajski poslovnež Dai Kai, glasovalne pravice mirujejo od pomladi 2019 zaradi ugotovitev Banke Slovenije in Agencije za trg vrednostnih papirjev o kršitvi prevzemne zakonodaje oziroma usklajenem delovanju. Kitajski lastnik ni dobil dovoljenja centralne banke za kvalificiran delež v Lonu, ker ni pojasnil izvora premoženja, s katerim je želel pridobiti večinsko lastništvo. Kupec njegovega deleža bo prav tako potreboval dovoljenje Banke Slovenije za kvalificiran delež.