Znana datum in vprašanje za referendum o JEK2, potrditi ju morajo še poslanci

Novice Andreja Lončar 27. septembra, 2024 09.57 > 27. septembra, 2024 10.00
featured image

O podpori projektu JEK2 bomo državljani očitno odločali konec novembra.

27. septembra, 2024 09.57 > 27. septembra, 2024 10.00

Državni zbor (DZ) je že maja potrdil razpis posvetovalnega referenduma o projektu JEK2, na katerem se bomo državljani odločali o podpori projektu gradnje drugega bloka jedrske elektrarne.

A DZ takrat datuma izvedbe ni določil, tako da vemo praktično le to, da referendum bo.

Kot so nam pojasnili v službi za odnose z javnostmi, DZ referendum razpiše z odlokom o razpisu referenduma, ki ga pripravi matično delovno telo. V tem primeru je to odbor DZ za infrastrukturo, ki ga vodi posavska poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič.

Odbor v odloku določi vrsto referenduma, besedilo vprašanja, dan razpisa referenduma in dan glasovanja na referendumu, so nam še povedali v piar službi in dodali, da bo predlog odloka odbor za infrastrukturo obravnaval prihodnji torek.

Referendum čez dva meseca

Gradivo za sejo razkriva, da odbor predlaga referendumsko vprašanje “Ali podpirate izvedbo projekta JEK2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?”.

Predvideni datum glasovanja je nedelja, 24. november. Roki za opravila pred referendumom naj bi začeli teči 14. oktobra, torej čez dobra dva tedna. Takrat bo znano število volilnih upravičencev. Volilna kampanja pa se lahko začne 30 dni pred referendumom, torej 25. oktobra.

Datum seje DZ, na kateri bodo poslanke in poslanci obravnavali odlok, pa še ni znan.