Zaupanje potrošnikov avgusta najvišje v zadnjih dveh letih in pol

Novice Kaja Stepančič 23. avgusta, 2024 12.51
featured image

Zaupanje potrošnikov je bilo avgusta višje tako v mesečni kot medletni primerjavi. Pri slednji so se izboljšale vse štiri komponente kazalnika.

23. avgusta, 2024 12.51

Zaupanje potrošnikov se je po julijskem rahlem poslabšanju avgusta spet izboljšalo. Vrednost kazalnika je dosegla -23 točk in bila za odstotno točko višja kot mesec prej, medletno pa za deset odstotnih točk. Obenem je bila za devet odstotnih točk nad povprečjem 2023, je v poročilu zapisal državni statistični urad (Surs).

Na mesečni ravni se je izboljšalo mnenje o trenutnem finančnem stanju, ki je zraslo za štiri odstotne točke, pričakovanje glede tega v prihodnjem letu dni pa se je izboljšalo za eno odstotno točko. Poslabšalo se je pričakovanje glede večjih nakupov, in sicer za tri odstotne točke. Medtem je kazalnik glede gospodarskih razmer v državi ostal na enaki ravni kot julija.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Zaupanje višje tudi na letni ravni

Na letni ravni so se izboljšale vse štiri komponente tega kazalnika: pričakovanja glede gospodarskih razmer v državi za 13 odstotnih točk, mnenja o trenutnem finančnem stanju v gospodinjstvu za 12 odstotnih točk, pričakovanja glede finančnega stanja v gospodinjstvu prav tako za 12 odstotnih točk, pričakovanja glede večjih nakupov pa za eno odstotno točko.

Razpoloženje potrošnikov je zadnje mesece blizu dolgoletnega povprečja 2010-2023. Kot piše STA, je bila avgustovska vrednost indeksa tako najboljša po februarju 2022, torej pred ruskim napadom na Ukrajino. Inflacija sodeč po kazalniku že nekaj časa ni največja skrb potrošnikov, saj so se vrednosti cenovnih pričakovanj glede na vrhunce v letu 2022 občutno znižale.