Zaradi onesnaženja morja oglobili hrvaško naftno družbo. Kje odsvetujejo kopanje?

Novice Forbes Slovenija 20. avgusta, 2024 10.24
featured image

Hrvaška inšpekcija za vode je oglobila Ino zaradi onesnaževanja morja in obalnega pasu pri Reki. Kopanje odsvetujejo na dveh od štirih plaž pod nadzorom.

20. avgusta, 2024 10.24

Hrvaška inšpekcija za vode je na podlagi nadzora v rafineriji nafte na Reki, ki je v lasti naftne družbe Ina, uvedla upravne postopke in izdala prekrškovne naloge zaradi onesnaževanja morja in obalnega pasu v Kostareni, poroča STA. Pri tem je upoštevala rezultate doslej opravljenih analiz kakovosti morja, ki jih je izvedel hrvaški inštitut za javno zdravstvo (NZZJZ), so sporočili iz občine Kostrena.

Kot še sporočajo iz občine, kopanja ne priporočajo na dveh od štirih plaž, na katerih izvajajo nadzor kakovosti morske vode za kopanje. Gre za plaži Podkvarovo in Klančić, kjer zaradi navzočnosti ogljikovodikov in aromatskih ogljikovodikov kopanje odsvetujejo, saj da gre za visoko strupene snovi, ki se z vdihavanjem hitro absorbirajo.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

NZZJZ na pobudo občine stalno spremlja kakovost morske vode na plažah v okolici Reke. Preverja jo dvakrat na mesec na štirih plažah in na podlagi rezultatov določi, ali je voda dovolj dobra za kopanje, še piše STA.