Z Wizz Air “letite, kolikor želite” za 599 evrov letno. A ni čisto tako

Novice Andreja Lončar 18. avgusta, 2024 14.38
featured image

Nizkocenovni letalski prevoznik Wizz Air je uvedel naročniški sistem prodaje letalskih kart, ki so ga poimenovali "all you can fly" ali "letite, kolikor želite"; kot pravi, ga je na večini trgov razprodal v 24 urah.

18. avgusta, 2024 14.38

Madžarski nizkocenovni letalski prevoznik Wizz Air je pred dnevi objavil ponudbo za naročnino na lete. Za 599 evrov na leto lahko potniki letijo kamorkoli želijo, pri čemer število poletov ni omejeno.

Na spletni strani družbe Wizz Air je navedeno, da so v ponudbo vključene vse mednarodne linije te letalske družbe. To pomeni 780 linij v 53 držav, med drugim v evropske države, pa tudi Abu Dabi, Dubaj (oboje Združeni arabski emirati), na Maldive …

Do petka je bila oglaševana cena pavšala še nižja, 499 evrov, zdaj je 599 evrov, poročajo tuji mediji. Wizz Air je na spletni strani zapisal, da namerava letos skleniti do 10 tisoč članstev.

Wizz Air pravi, da je na večini trgov ponudbo razprodal v 24 urah po objavi. Tudi klik iz Slovenije pokaže, da je razprodana.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Za spontane potnike

Naročeni potniki bodo lahko polete rezervirali od septembra dalje. Ponudba se morda zdi mamljiva, pa vendar je pomemben tudi ‘drobni tisk’.

V splošnih pogojih je navedeno, da je v ceno vključena le osebna prtljaga velikosti 40 x 30 x 20 centimetrov. Večjo prtljago je treba doplačati, poleg tega mora potnik za vsak let plačati registracijsko pristojbino v višini 9,99 evra.

Še bolj pomembno je, da so rezervacije letov mogoče le v 72 urah (treh dneh) pred odhodom, sedeži pa odvisni od razpoložljivosti. “Wizz Air ne more zagotoviti, da bodo sedeži All-You-Can-Fly na voljo na določenem letu ali letih v obdobju veljavnosti paketa,“ piše na strani prevoznika. To pomeni, da je ponudba verjetno sprejemljiva za najbolj spontane potnike, omejitev pa ni nepomembna glede na to, da ima družba v povprečju 90-odstotno zasedene lete (več o tem na koncu članka).

Po navedbah družbe Wizzair lahko člani programa All You Can Fly “rezervirajo do tri lete na dan v obdobju 12 mesecev”. A, če potnik trikrat rezervira vozovnico, ki je nato ne izkoristi (torej ne pride na letalo), ima Wizzair pravico odpovedati članstvo. Pogodba vsebuje tudi pogodbeno kazen za take primere.

Wizz Air, all you can fly, sold out
Wizz Air pravi, da je na večini trgov ponudbo ‘all you can fly’ razprodal v manj kot 24 urah; tudi klik iz Slovenije pokaže, da je razprodana (Foto: Wizzair.com/zajem zaslona)

Nov koncept

Medtem ko letalske družbe že nekaj časa ponujajo različne pakete letov, so tovrstne neomejene ponudbe razmeroma nov koncept.

Shema je po poročanju tujih medijev podobna tistim, ki jih ponujata Frontier Airlines v ZDA in AirAsia v Maleziji.

Frontier Airlines ponuja mesečno, sezonsko (na primer jesensko) in letno naročnino. Zadnja stane 599 dolarjev (okoli 550 evrov). Poleg v ZDA družba leti tudi v Mehiko, na Karibe, v Južno Ameriko.

Wizz Air pa je po poročanju tujih medijev kot prvi to storitev ponudil v Evropi.

90-odstotno zasedeni leti

Madžarski prevoznik, ki kotira na londonski borzi, je sicer lani po izgubarskem letu 2022 spet posloval v zelenem.

Prihodki družbe so se v 12 mesecih do marca, ko se konča njihovo poslovno leto, povečali za 30,2 odstotka, na 5,1 milijarde evrov. Pod črto je podjetje beležilo čisti dobiček v višini 365,9 milijona evrov, medtem ko je imelo leto prej 535,1 milijona evrov izgube.

Število potnikov se je lani povečalo za 21,4 odstotka, na nekaj več kot 62 milijonov, faktor zasedenosti pa izboljšal na 90,1 odstotka (leto prej 87,8 odstotka), je maja poročal Forbes.