Temni oblaki nad Nemčijo, gospodarstvo se bo tudi letos skrčilo

Novice Forbes Slovenija 26. septembra, 2024 11.01 > 26. septembra, 2024 11.02
featured image

Medtem ko OECD ocenjuje, da bo rast nemškega gospodarstva letos 0,1-odstotna, vodilni nemški inštituti pričakujejo 0,1-odstotno krčenje.

26. septembra, 2024 11.01 > 26. septembra, 2024 11.02

Potem ko je OECD znižala napoved letošnje gospodarske rasti za Nemčijo na 0,1-odstotno, so vodilni nemški ekonomski inštituti danes objavili napoved, da se bo nemški bruto domači proizvod (BDP) letos skrčil za 0,1 odstotka.

Spomladi so pričakovali, da se bo BDP okrepil za 0,1 odstotka. Glavni razlog za takšno spremembo napovedi je ocena, da poleg recesije nemško gospodarstvo bremenijo tudi strukturne spremembe, poroča STA.

Vodilni nemški gospodarski inštituti IFW, Ifo, DIW, IWH in RWI dvakrat na leto za nemško gospodarsko ministrstvo pripravijo napoved gibanja nemškega BDP za tekoče in prihodnje leto. Kot so zapisali v današnjem skupnem sporočilu za javnost, nemško gospodarstvo že več kot dve leti stagnira. Prihodnje leto se bo verjetno začelo počasno okrevanje, vendar se gospodarska rast v doglednem času ne bo vrnila na trend pred pandemijo covida-19.

“Razogljičenje, digitalizacija in demografske spremembe so skupaj z močnejšo konkurenco podjetij iz Kitajske sprožile procese strukturnega prilagajanja, ki zavirajo dolgoročne obete rasti nemškega gospodarstva,” je ob objavi najnovejše napovedi poudarila vodja oddelka za napovedi in gospodarske politike na nemškem inštitutu za gospodarske raziskave DIW iz Berlina Geraldine Dany-Knedlik.

Spomnimo, da se je nemško gospodarstvo skrčilo že lani, upad BDP je bil 0,3-odstoten.

Na udaru predvsem industrija

Kot ugotavljajo na inštitutih, so prekrivajoči se učinki strukturnih sprememb in gospodarske recesije še posebej očitni v proizvodnem sektorju. Prizadeti so zlasti proizvajalci industrijskega blaga in energetsko intenzivna industrija. “Njihova konkurenčnost trpi zaradi visokih stroškov energije in vse večje konkurence visokokakovostnega industrijskega blaga iz Kitajske, ki na svetovnih trgih izpodriva nemške izdelke,” so navedli.

Na inštitutih napovedujejo tudi nadaljnjo šibkost naložb v proizvodnem sektorju. Ob tem ocenjujejo, da je na investicijske aktivnosti podjetij ob povečani gospodarski in geopolitični negotovosti vplivala tudi visoka raven obrestnih mer.

Proizvodnja v nemškem avtomobilistu Porsche. Tam sestavljajo Macan 4.
V proizvodnem sektorju, ki ga pestijo visoki stroški energije in vse večja konkurenca, inštituti napovedujejo tudi nadaljnjo šibkost naložb (Foto: PROFIMEDIA)

Ta je imela negativne učinke tudi na potrošnjo v nemških gospodinjstvih, ki vedno bolj varčujejo z denarjem, namesto da bi ga porabila za nakupe novih nepremičnin ali potrošniškega blaga.

Slabša napoved za prihodnje leto

Po napovedi inštitutov se bodo procesi strukturnega prilagajanja nemškega gospodarstva nadaljevali, “gospodarske zavore pa bodo popuščale le postopoma”. Na okrevanje gospodarstva bo vplivala oživitev zasebne potrošnje, ki bo temeljila na močni rasti realnih razpoložljivih dohodkov državljanov. Nemško zunanjo trgovino pa bo dvignila krepitev prodaje na trgih sosednjih evropskih držav.

Na inštitutih opozarjajo tudi na krč na trgu dela, ki se bo soočal z nekoliko povečano brezposelnostjo. Ta se bo najverjetneje znižala v letu 2025, ko bo gospodarska aktivnost postopoma okrevala.

V skladu z najnovejšo napovedjo se bo nemški BDP leta 2025 okrepil za 0,8 odstotka. Spomladi so na inštitutih pričakovali, da bo rast 1,4-odstotna.