Vlada spet uvedla zeleni prispevek tudi za dizel

Novice Forbes Slovenija 27. avgusta, 2024 15.13
featured image

Vlada je s spremembo področne uredbe z današnjim dnem spet uvedla prispevek za OVE pri dizelskem gorivu. Ta znaša 0,0099 evra na liter.

27. avgusta, 2024 15.13

Vlada je v ponedeljek sprejela spremembo uredbe o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (OVE), s katero je znova uvedla plačilo tega prispevka za dizel tudi na servisih zunaj avtocest, poroča STA.

Višina namenskega prispevka za dizel po navedbah ministrstva znaša 0,00990 evra na liter (brez DDV) in je vsebovana v drobnoprodajni ceni. Oprostitev plačila tega prispevka pri bencinu in dizlu je vlada uvedla v času energetske krize leta 2022. Pri bencinu ga spet plačujemo že od lanskega julija in znaša 0,00911 evra na liter.

Ministrstvo: Oprostitev prispevka ni več upravičena

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, so se “razmere na trgu dobave energije spremenile do te mere, da začasni ukrep oprostitve prispevka izven avtocest in hitrih cest ni več upravičen tudi za dobavljeno energijo za dizel, zato je treba oprostitev odpraviti in za podporo oziroma spodbujanje rabe obnovljivih virov energije zopet zagotoviti plačevanje namenskega prispevka za dobavljeno energijo tudi za dizel izven avtocest in hitrih cest.”

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Sprememba uredbe je bila v ponedeljek objavljena v uradnem listu in je začela veljati danes, ko so začele veljati tudi nove drobnoprodajne cene 95-oktanskega bencina in dizla na servisih zunaj avtocest in hitrih cest.

Dizel se je ob ponovni uvedbi prispevka in ob nespremenjenih trošarinah pocenil za 0,9 centa na 1,519 evra za liter. Bencin pa je cenejši za 2,8 centa in stane 1,486 evra. Pocenilo se je tudi kurilno olje, in sicer za 2,1 centa na 1,125 evra za liter, še piše STA.