Verici Trstenjak nadzorna funkcija v ECB

Novice Forbes Slovenija 19. septembra, 2024 16.45
featured image

Verica Trstenjak je bila imenovana za članico upravnega odbora za pregled pri Evropski centralni banki, ki se ukvarja z revizijo odločitev ECB.

19. septembra, 2024 16.45

Odbor za pregled pri Evropski centralni banki revidira nadzorniške odločitve ECB, če je za to zaprošen. Pravico do zaprosila, da odbor pregleda odločitev, imajo banke ali posamezniki, ki so dobili odločitev nadzornika in se z njo ne strinjajo, piše STA.

Področje revizij zajema vsa področja evropskega bančnega nadzora. Upravni odbor za pregled je revidiral primere, kot so denimo kršitve bonitetnih pravil, pravila korporativnega upravljanja, nadzorniške ukrepe na podlagi nacionalne zakonodaje, odvzem bančne licence, druge sankcije, pridobitev kvalificiranega deleža.

Do nedavnega nadzirala NLB

Odbor ima pet stalnih članov in dva nadomestna člana, ki so imenovani za petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja. Člani morajo imeti poklicne izkušnje na področju nadzora in strokovno znanje s področja bančništva. Prav tako ne smejo biti zaposleni v ECB, nacionalnem nadzornem organu ali drugem nacionalnem organu ali instituciji EU, še piše STA.

Trstenjak je z mandatom začela 9. septembra. Prej je med drugim delovala kot sodnica in generalna pravobranilka na Sodišču EU, do letos je bila tudi članica nadzornega sveta NLB.