Velenjska podjetja razpisala 114 štipendij za deficitarne poklice

Novice Forbes Slovenija 21. julija, 2024 19.14
featured image

Na letošnji javni poziv velenjske občine delodajalcem za sofinanciranje štipendij za deficitarne poklice v šolskem oz. študijskem letu 2024/2025 se je odzvalo pet velenjskih podjetij, ki so razpisala 114 štipendij. Od tega 60 za dijake in 54 za študente, so sporočili z velenjske občine. Ta štipendije tudi sofinancira.

21. julija, 2024 19.14

Največ je potreb po sofinanciranju štipendij za poklice s področja strojništva, elektrotehnike, geotehnologije in gradbeništva. Za namen sofinanciranja štipendij za šolsko oz. študijsko leto 2024/2025 pa je velenjska občina v proračunu zagotovila sredstva v višini 21.600 evrov, poroča STA.

Do prijav za pridobitev štipendij lahko dijaki in študenti dostopajo na spletnih straneh ali oglasnih deskah podjetij Esotech, Elektro Jezernik, Premogovnik Velenje, HTZ in Sipoteh, ki so izkazala zanimanje za štipendiranje. Roki za prijavo na razpise so različni in so navedeni v javnih razpisih podjetij.

Pogoji za dodelitev štipendije dijakom in študentom so, da imajo stalno prebivališče v Mestni občini Velenje, morajo biti državljani Republike Slovenije in vpisani v učni oz. študijski program za deficitarni poklic, ki je uvrščen v nabor deficitarnih poklicev v šolskem letu 2024/2025.

Prav tako štipendisti ne smejo biti v delovnem razmerju in opravljati samostojne registrirane dejavnosti, vpisani ne smejo biti niti v evidenco brezposelnih oseb pri pristojnem organu ter prejemati druge štipendije, razen državne štipendije.

Obveznosti štipendista so, da se udeleži 14-dnevne strokovne in enomesečne počitniške prakse, ki mu jo zagotovi štipenditor, ter da se po zaključku izobraževanja zaposli pri štipenditorju za najmanj polovično obdobje prejemanja štipendije, še piše STA.

Štipendist mora velenjski občini in štipenditorju najkasneje do 30. novembra dostaviti dokazila o uspešno zaključenem letniku in prav tako oba na začetku šolskega oz. študijskega leta obvestiti o vpisu v višji letnik vse do zaključka izobraževanja.

Štipendiranje traja do zaključka izobraževanja. Višino štipendije določi štipenditor, poroča STA.