V ZDA letna inflacija junija pri treh odstotkih

Novice Forbes Slovenija 11. julija, 2024 21.03
featured image

Cene življenjskih potrebščin so se v ZDA po podatkih ministrstva za delo junija na letni ravni zvišale za tri odstotke.

11. julija, 2024 21.03

Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin v ZDA, merjene z indeksom CPI, minuli mesec znižale za 0,1-odstotna. K prvemu padcu cen, ki je bil večji od pričakovanj analitikov, na mesečni ravni po maju 2020 so po poročanju ameriškega CNN prispevale nižje cene energije ter novih in rabljenih avtomobilov, piše STA.

Cene energije so bile junija v primerjavi z majem nižje za dva odstotka. Bencin se je junija glede na maj pocenil za 3,8 odstotka. Novi avtomobili so bili cenejši za 0,2 odstotka, rabljeni pa za 1,5 odstotka, izhaja iz danes objavljenih podatkov ameriškega ministrstva za delo.

Hrana se je junija podražila za 0,2 odstotka, medletno pa je bila dražja za 2,2 odstotka. Najemnine in zdravstvene storitve so se junija v mesečni primerjavi zvišale za 0,2 odstotka.

Osnovna inflacija, ki izključuje cene hrane in energije, ki običajno precej nihajo, je pretekli mesec na letni ravni znašala 3,3 odstotka in na mesečni 0,1 odstotka. Gre za najnižjo stopnjo osnovne inflacije po aprilu 2021, poroča STA.

Federal Reserve
Foto: PROFIMEDIA

Ameriška centralna banka bi septembra lahko znižala obrestne mere

Najnovejši podatki bodo po poročanju tujih agencij še okrepili pričakovanja trgov, da bo ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) septembra znižala obrestne mere.

Ugibanja o morebitnem septembrskem znižanju obrestnih mer je pred tem že spodbudil predsednik Feda Jerome Powell, ki je v sredinem pričanju pred pristojnim odborom ameriškega kongresa ocenil, da je gospodarstvo ZDA “rahlo” napredovalo v boju z visoko inflacijo.

Dejal je, da odločevalci ne bodo čakali, da inflacija doseže ciljno vrednost dveh odstotkov, preden bodo zrahljali denarno politiko.

ZDA so naredile izjemen napredek v boju proti inflaciji, pa je po objavi podatkov o junijski inflaciji dejal predsednik ZDA Joe Biden. “Cene avtomobilov, gospodinjskih aparatov in letalskih vozovnic se znižujejo, od začetka leta pa so se znižale cene živil,” je dodal in priznal, da so skupni stroški “še vedno previsoki”, navaja AFP.

Rast cen življenjskih potrebščin je bila z 9,1 odstotka v ZDA najvišja junija 2022, še poroča STA.