V Uniorju pojasnjujejo, kako bodo zmanjšali število zaposlenih

Novice Bojana Humar 17. oktobra, 2024 17.56
featured image

V zreškem podjetju bodo najprej ukrepali z mehkimi prijemi, kot so nepodaljševanje pogodb za določen čas in upokojevanje.

17. oktobra, 2024 17.56

Zreški Unior je, tako kot še marsikateri slovenski dobavitelj avtoindustriji, v precejšnjih težavah. Že ob polletju so poročali o 1,17 milijona evrov čiste izgube, medtem ko so v enakem obdobju lani ustvarili 1,7 milijona čistega dobička.

Nato so v začetku oktobra napovedali zaprtje proizvodnega obrata v Starem trgu pri Kolpi, kjer 29 zaposlenih izdeluje različna orodja, 14. oktobra pa so se sestali nadzorniki na izredni seji. Na njej je uprava Uniorja zaradi izjemno slabih rezultatov tekočega poslovanja ter predvidenih stroškov nujnega poslovnega prestrukturiranja nadzornikom predstavila izhodišča za poslovno in finančno prestrukturiranje.

Po seji nadzornikov so se pojavile informacije tudi o odpuščanju večjega števila zaposlenih, Delo je prvo neuradno poročalo o 200 delavcih. Zdaj krčenje števila zaposlenih v Uniorju pojasnjujejo prek spletne strani Ljubljanske borze Seonet.

Najprej mehki ukrepi

“Zaradi zaostrenih razmer na trgu smo v družbi Unior prisiljeni sprejeti vrsto nujnih varčevalnih in optimizacijskih ukrepov. Med temi ukrepi so organizacijske spremembe ter različni varčevalni ukrepi na več področjih poslovanja. Del teh ukrepov je tudi zmanjševanje števila zaposlenih na določenih področjih, ki pa poteka z največjo mero socialne občutljivosti,” so sporočili iz Uniorja.

“V tem smislu intenzivno komuniciramo z zaposlenimi in iščemo najustreznejše rešitve tako za podjetje kot zaposlene. Najprej bomo spodbujali mehke pristope odjav iz delovnega razmerja, kot so iztek pogodb za določen čas, starostne upokojitve ter starostne upokojitve z uveljavljanjem olajšav,” so zapisali v sporočilu za javnost.

V Starem trgu redne odpovedi

“Izjema je 29 zaposlenih iz obrata Stari trg, ki so zaradi zapiranja obrata prejeli redne odpovedi pogodb o zaposlitvi. Vsi zaposleni bodo prejeli ustrezne odpravnine, stopili pa smo tudi v stik z okoliškimi podjetji in tako sodelujemo s sodelavci iz obrata pri iskanju novih zaposlitev. Vsi ukrepi so usmerjeni v izboljšanje trenutnih poslovnih rezultatov, kar nam bo omogočilo ne le, da zagotovimo obstoj podjetja, temveč tudi njegovo nadaljnjo rast in razvoj,” so še poudarili v Uniorju, ki zaposluje okoli 1.600 ljudi.

Odpuščanje so napovedali tudi še v vrsti podjetij, med njimi Mahle (610 delavcev), Boxmark Leather (120) in Gorenje (120), Cimos in drugih.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti