V Nemčiji avgusta cene pri proizvajalcih padle manj od pričakovanj

Novice Forbes Slovenija 20. septembra, 2024 11.07
featured image

Cene pri proizvajalcih v Nemčiji so avgusta na medletni ravni padle za 0,8 odstotka, na mesečni ravni pa zrasle za 0,2 odstotka.

20. septembra, 2024 11.07

V Nemčiji na račun cenejših energentov še naprej beležijo padec cen na ravni proizvajalcev. Avgusta letos so cene medletno upadle za 0,8 odstotka, kar je enako kot julija. Analitiki so pričakovali padec cen za en odstotek. Na mesečni ravni so se cene avgusta znova zvišale za 0,2 odstotka, medtem ko so analitiki menili, da se ne bodo spremenile, poroča STA.

Cene pri proizvajalcih v največjem gospodarstvu v območju evra padajo od julija lani. Osrednji razlog za medletno znižanje cen so nižje cene energije. Te so se minuli mesec v medletni primerjavi znižale za 4,6 odstotka, predvsem na račun nižjih cen zemeljskega plina in električne energije.

Ob neupoštevanju cen energije so se cene pri proizvajalcih avgusta glede na enako obdobje lani zvišale za 1,2 odstotka, glede na julij pa so ostale nespremenjene, kažejo podatki nemškega statističnega urada Destatis.

Cene dobrin za vmesno uporabo so avgusta na medletni ravni pridobile 0,7 odstotka, cene investicijskega blaga pa dva odstotka. Cene netrajnih in trajnih dobrin so se zvišale za en odstotek oziroma 0,9 odstotka. Hrana se je v medletni primerjavi podražila za 0,7 odstotka, pri čemer so najbolj poskočile cene masla, za 41,7 odstotka, še piše STA.