V letu dni se je javni dolg povečal za 2,8 milijarde evrov

Novice Forbes Slovenija 27. septembra, 2024 12.01
featured image

V drugem četrtletju je bil javnofinančni primanjkljaj za 36 milijonov evrov manjši kot v enakem obdobju lani. Javni dolg je medtem porasel na nekaj manj kot 45,5 milijarde evrov.

27. septembra, 2024 12.01

Javnofinančni primanjkljaj je v drugem letošnjem četrtletju znašal 390 milijonov evrov, kar predstavlja 2,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). S tem je bil nižji kot pred letom dni, ko je znašal 426 milijonov evrov oziroma 2,6 odstotka BDP. Javni dolg je medtem porasel na nekaj manj kot 45,5 milijarde evrov oziroma 69,6 odstotka BDP, poroča STA.

Kljub primanjkljaju je bila rast skupnih prihodkov države za odstotno točko višja od rasti skupnih izdatkov, so sporočili iz Statističnega urada RS. Javnofinančni prihodki so namreč v letu dni porasli za 8,1 odstotka na 7,5 milijarde evrov, odhodki pa za 7,1 odstotka na 7,9 milijarde evrov.

Rast skupnih prihodkov je bilo zaznati štirinajsto četrtletje zapored, so zapisali statistiki.

V primerjavi s prvim polletjem lani so skupni prihodki sektorja država od januarja do junija letos zrasli za 8,9 odstotka. Izdatki so porasli nekaj manj, namreč za šest odstotkov. V tem času je javnofinančni primanjkljaj znašal 613 milijonov evrov.

Skupne prihodke najbolj povečali socialni prispevki

V drugem četrtletju so skupne prihodke zaradi uvedbe obveznega zdravstvenega prispevka nominalno najbolj povečali socialni prispevki. Od tistih v drugem četrtletju lani so bili višji za 13,7 odstotka. Davčni prihodki so zrasli za 6,5 odstotka. Med njimi so se najbolj povečali prihodki od tekočih davkov na dohodke in premoženje, in sicer za 12,1 odstotka. Davkov na proizvodnjo in uvoz pa je država pobrala tri odstotke več kot v drugem četrtletju lani.

Prihodki od obresti so zrasli deseto četrtletje zapored, in sicer so se tokrat povečali za 38,4 odstotka.

Med odhodki so se v drugem četrtletju na medletni ravni najbolj povečala socialna nadomestila v denarju in naravi, in sicer za 13,6 odstotka. Vmesna potrošnja je bila višja za 16,6 odstotka.

Izdatki za bruto investicije v osnovna sredstva so se znižali za 11,6 odstotka, izdatki za obresti pa so se zvišali za 53,9 odstotka.

Dolg države za 2,8 milijarde večji kot pred letom

Konsolidirani bruto dolg države je bil konec drugega četrtletja letos za 2,8 milijarde evrov večji kot pred letom. V deležu BDP se je vseeno znižal za 0,4 odstotne točke.

Dolg države na centralni ravni je konec junija znašal 44,6 milijarde evrov oziroma 68,2 odstotka BDP, na lokalni ravni pa 1,1 milijarde evrov oziroma 1,7 odstotka BDP. Zdravstvena in pokojninska blagajna nista bili zadolženi, poročilo Sursa še povzema STA.