V kitajski partiji pojasnili, kako bodo reševali zadolžene lokalne oblasti

Novice Forbes Slovenija 19. julija, 2024 18.38
featured image

Dan po zaključku plenuma centralnega komiteja komunistične partije je kitajsko vodstvo pojasnilo nekatere predvidene ukrepe.

19. julija, 2024 18.38

V Pekingu se je v četrtek zaključilo plenarno zasedanje centralnega komiteja Komunistične partije Kitajske (KPK). Ta konkretnih zaključkov včeraj ni ponudil, danes pa je kitajsko vodstvo pojasnilo nekatere predvidene ukrepe za reševanje težav močno zadolženih lokalnih in regionalnih oblasti ter nepremičninskega trga, poroča STA.

“Zaradi finančnih težav predlagamo spremembo finančnih razmerij med osrednjo ter lokalnimi in regionalnimi oblastmi,” je na novinarski konferenci povedal vodja komisije kitajske partije za načrtovanje finančne in gospodarske politike Han Wenxiu.

Po njegovih besedah si bodo prizadevali povečati lokalne vire davčnih prihodkov in omejiti izdatke struktur oblasti, ki kršijo predpise, pri čemer podrobnosti ni navedel.

Naslovil je tudi težave na nepremičninskem trgu, ki je bil dolgo časa ključno gonilo kitajske gospodarske rasti. Zdaj je pogreznjen v dolgove, ob čemer več vodilnim podjetjem grozi stečaj. Dejal je, da je v zadnjem času prišlo do “pozitivnih sprememb”, in dodal, da je naslednji korak “odprava pomanjkljivosti prejšnjega modela visokega dolga”.

Dolg lokalnih oblasti poglablja skrbi o gospodarski nestabilnosti

Po podatkih Pekinga se kitajske lokalne in regionalne oblasti soočajo z naraščajočim dolgom v višini 5,6 bilijona dolarjev, kar še krepi zaskrbljenost glede širše gospodarske stabilnosti, še poroča STA. Drugo največje gospodarstvo na svetu se spopada tudi s krizo nepremičninskega dolga, upadom potrošnje in staranjem prebivalstva.

Kitajska je sicer ob začetku plenuma v ponedeljek poročala o nižji gospodarski rasti od pričakovane – glede na uradne podatke je v drugem četrtletju znašala 4,7 odstotka. Peking je želel doseči petodstotno rast, kar je za mnoge zahodne države zavidanja vreden cilj, vendar pa daleč od dvomestne rasti, ki je bila dolga leta gonilo kitajskega gospodarstva.