Eden največjih škandalov na svetu se je končal z oprostilnimi sodbami

Novice Forbes Slovenija 29. junija, 2024 09.51
featured image

Sodišče v Panami je v petek oprostilo 28 ljudi, obtoženih pranja denarja prek slamnatih podjetij v povezavi z afero panamski dokumenti, poroča STA. Med njimi sta tudi ustanovitelja odvetniške pisarne Mossack Fonseca, ki je bila v središču afere.

29. junija, 2024 09.51

Sodnica Baloisa Marquinez je “oprostila vseh 28 oseb, obtoženih pranja denarja” prek zdaj že propadle panamske odvetniške pisarne Mossack Fonseca, je v izjavi sporočilo sodišče.

Med oproščenimi sta tudi njena ustanovitelja, Jurgen Mossack in Ramon Fonseca. Slednji je sicer maja umrl v eni izmed panamskih bolnišnic. 

Tožilstvo je zanju sicer zahtevalo 12 let zapora, kar je najvišja možna kazen za pranje denarja v Panami. Toda izkazalo se je, da so dokaze s strežnikov odvetniške pisarne morda pridobili na sporen način, kar je sprožilo dvome v zakonitost in integriteto preiskave, piše STA.

Tudi ostali dokazi “niso bili dovolj prepričljivi za ugotavljanje kazenske odgovornosti obtožencev,” je še zapisano v izjavi sodišča.

Podjetje Mossack Fonseca v Panami
Leta 2016 je bila v središču škandala panamska odvetniška pisarna Mossack Fonseca (Foto: PROFIMEDIA)

Panamska odvetniška pisarna Mossack Fonseca je bila leta 2016 v središču škandala, ki se ga je prijelo ime panamski dokumenti. Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev je takrat poročal o več kot 200.000 podjetjih, ki naj bi jih odprli v davčnih oazah.

Prek teh podjetij naj bi več kot sto svetovnih politikov, športnikov in znanih osebnosti skrivalo svoje premoženje. Razkritje je privedlo do preiskav po celem svetu in globalni razpravi o davčnih oazah in pranju denarja.