V drugem četrtletju manj kot milijon delovno aktivnih, prekarno delo narašča

Novice Forbes Slovenija 26. avgusta, 2024 13.12
featured image

Število delovno aktivnih je v drugem četrtletju padlo pod milijon. Stopnja brezposelnosti je bila na približno enaki ravni kot v prejšnjem četrtletju in je znašala 3,4 odstotka.

26. avgusta, 2024 13.12

V drugem četrtletju je bilo v Sloveniji 998.000 delovno aktivnih oseb, kar je 0,5 odstotka manj kot v prvem četrtletju, in 35.000 brezposelnih oziroma 1,5 odstotka manj, je poročala STA. Stopnja delovne aktivnosti se je nekoliko znižala in je znašala 56,6 odstotka, stopnja brezposelnosti pa je bila 3,4-odstotna, kar je približno enako kot v četrtletju prej.

Brezposelnih je bilo za 5,7 odstotka manj kot v drugem četrtletju lani. Med njimi je bilo 54 odstotkov moških in 46 odstotkov žensk. V primerjavi s prvim letošnjim četrtletjem se je število brezposelnih med moškimi povečalo za deset odstotkov, medtem ko se je med ženskami znižalo za 13 odstotkov, je v poročilu zapisal statistični urad (Surs).

Stopnja brezposelnosti že leto in pol pod štirimi odstotki

Stopnja brezposelnosti se po podatkih Sursa od zadnjega četrtletja leta 2022 giblje pod štirimi odstotki. V drugem četrtletju letos je znašala 3,4 odstotka, kar je približno enako kot četrtletje prej. Na letni ravni se je znižala za 0,2 odstotne točke.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Statistiki v zadnjem obdobju beležijo upad števila delovno aktivnih tako v registrskih kot anketnih virih. V drugem letošnjem četrtletju jih je bilo po anketnih virih 998.000 oziroma za 0,5 odstotka manj kot v četrtletju pred tem in za 0,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Med delovno aktivnimi se je v primerjavi s četrtletjem prej število moških znižalo za 4000 oziroma 0,8 odstotka, med ženskami pa za 1000 oziroma 0,2 odstotka. Kljub temu je bilo med delovno aktivnimi več moških (55 odstotkov) kot žensk (45 odstotkov).

Padla tudi stopnja delovne aktivnosti

Tudi stopnja delovne aktivnosti je upadla. V prvem četrtletju je med vsemi delovno sposobnimi prebivalci znašala 56,6 odstotka, kar je za 0,4 odstotne točke manj kot v prejšnjem četrtletju in za 0,3 odstotne točke manj kot v drugem četrtletju lani.

Eden od ciljev kazalnikov trajnostnega razvoja je tudi več kot 75-odstotna stopnja delovne aktivnosti v starostni skupini 20-64 let do leta 2030. V drugem četrtletju je znašala 78,5 odstotka, so zapisali statistiki.

delavec, pisarna, računalnik, tipkanje
Stopnja delovne aktivnosti se je v drugem četrtletju v primerjavi s prvim četrtletjem znižala za 0,4 odstotne točke na 56,6 odstotka (Foto: PROFIMEDIA)

Med delovno aktivnimi prebivalci je bilo 85 odstotkov zaposlenih in 12,9 odstotka samozaposlenih, 2,1 odstotka pa jih je pomagalo na družinski kmetiji ali v družinskem podjetju. V primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta se je število zaposlenih povečalo za 0,6 odstotka, samozaposlenih pa za 1,6 odstotka.

Vse več prekarnega dela

Po podatkih statističnega urada narašča delež prekarnega dela. Opravljalo ga je 65.000 delovno aktivnih, kar je bilo za štiri odstotke več kot v prejšnjem četrtletju in za odstotek manj kot v istem obdobju lani. Delež prekarnega dela med delovno aktivnimi je znašal 6,6 odstotka in je bil za 0,3 odstotne točke višji kot četrtletje prej.

Največji delež prekarnega dela je predstavljalo študentsko delo (39 odstotkov), sledili so agencijsko delo (32 odstotkov), samozaposleni, ki ne zaposlujejo in večinoma delajo za eno stranko (19 odstotkov), ter neprostovoljno zaposleni za krajši delovni čas, tj. tisti, ki ne morejo najti dela za poln delovni čas (11 odstotkov), še piše STA.