V Benetkah bodo vstopnino v mesto še podražili

Novice Forbes Slovenija 12. julija, 2024 16.43
featured image

Aprila so v Benetkah poskusno uvedli vstopnino za dnevne obiskovalce. To nameravajo ohraniti in jo ob nekaterih dneh celo podvojiti.

12. julija, 2024 16.43

Aprila letos so Benečani kot prvi na svetu uvedli vstopnino za dnevne obiskovalce kraljice Jadrana. Šlo je za poskusno vstopnino, ki pa je ne bodo le ohranili – v Benetkah bi za dni, ko beležijo povečan obisk, vpeljali celo dražje vstopnine, poroča STA. Vstopnina bi po novem lahko znašala deset evrov in ne pet, kot je veljalo doslej. Ukrep naj bi začel veljati prihodnje leto.

Načrtovani dvig dnevne vstopnine je napovedal mestni svetnik Michele Zuin, ki je zadolžen za finance. V poskusnem obdobju je ukrep v mestno blagajno prinesel več kot dva milijona evrov. Ob določenih dneh je vstopnino plačalo več kot 25.000 turistov.

Zuin je za časnik Il Gazzettino napovedal, da bo od leta 2025 naprej veljala osnovna vstopnina v višini pet evrov. V obdobjih povečanega obiska pa jo bodo dvignili na največ deset evrov.

Mesto namerava sicer pripraviti še poročilo po izteku poskusnega obdobja v soboto in nedeljo, piše STA.

Ena najbolj obleganih destinacij na svetu

Mesto v italijanski laguni letno obišče približno 15 milijonov obiskovalcev in je ena od najbolj obleganih turističnih destinacij na svetu. Čeprav množični turizem tamkajšnjemu gospodarstvu prinaša veliko denarja, množice mestu povzročajo tudi veliko težav.

Če se bo uresničila majska napoved beneških mestnih oblasti, bodo zbrana sredstva namenili vzdrževanju cest, kanalov in stavb.

V Benetkah so junija začele veljati dodatne omejitve, ki naj bi prav tako zmanjšale vpliv množičnega turizma. V mestu so dovoljene le skupine do 25 ljudi, prepovedana je uporaba glasnih zvočnikov, poroča britanski javni medij BBC.