Ustavno sodišče v Švici prikimalo mestecu, ki je prepovedalo reklamne plakate

Novice Forbes Slovenija 26. julija, 2024 11.46
featured image

Švicarsko mesto Vernier je postalo prvo v državi, ki je prepovedalo komercialno oglaševanje na svojih ulicah.

26. julija, 2024 11.46

Švicarsko ustavno sodišče je odločilo, da imajo vlade in občine pravico omejiti “vizualno onesnaževanje”, državljani pa imajo pravico, da zavrnejo “neželeno oglaševanje”. Odločitev sodišča je tako podprla ukrep mesteca Vernier na obrobju Ženeve, ki je kot prva občina v Švici prepovedala reklamne plakate, poroča Bloomberg.

Nasprotniki ukrepa so najprej skušali doseči umik s peticijo za referendum, a niso zbrali dovolj podpisov. Nato so vložili pritožbo na ustavno sodišče, ki pa jo je ta mesec zavrnilo. Kot so sodniki zapisali v odločitvi, mesto z okrog 38 tisoč prebivalci ni skušalo vplivati na tržno konkurenco, temveč se “boriti z vizualnim onesnaženjem”.

Z odločitvijo je torej obveljal občinski odlok o odstranitvi več kot treh četrtin reklamnih plakatov v občini. Teh je bilo pred tem 172. Preostali plakatni prostor je namenjen kulturnim in športnim oglasom. Prepoved se nanaša na vsakršno oglaševanje, ki je vidno z javnih območij, vključno s tistim, ki stoji na zasebni posesti.

“V reklamnih panojih nismo videli nobenega javnega interesa,” je v intervjuju za Bloomberg dejal mestni svetnik Vernierja iz stranke Zelenih Mathias Buschbeck. Po mnenju zagovornikov ukrepa oglasi spodbujajo nepotrebno porabo in potrošniške dolgove. Buschbeck je dodal, da so reklamne panoje večinoma naročale “velike korporacije in ne lokalna podjetja”.

Reklamni plakat za švicarsko znamko športnih copat On
V Vernierju so odstranili tri četrtine reklamnih plakatov. Na sliki jumbo plakat za švicarsko znamko športnih copat On. (Foto: PROFIMEDIA)

Zanimanje v Bernu in Ženevi

Podobne ukrepe pripravljajo tudi v nekaterih večjih švicarskih mestih, med drugim v Bernu in Ženevi. V Bernu je v obravnavi predlog o prepovedi večine komercialnih oglasov, v Ženevi pa se osredotočajo na energetsko potratne digitalne oglasne ekrane, še piše Bloomberg. Tudi v Zürichu je politik iz stranke Zelenih dejal, da so digitalni plakati “nesmiselno zapravljanje energije”.

Lansko pomlad je Ženeva že skušala uvesti parlamentarni odlok o prepovedi reklamnih plakatov, a so ga z referendumom pet pred dvanajsto blokirali prebivalci mesta. V anketi na nacionalni ravni leta 2022 je 63 odstotkov vprašanih Švicarjev nasprotovalo prepovedi.

Plakat o slikarju Reneju Magrittu
V Vernierju bodo na preostalem oglasnem prostoru dovolili oglase o kuturi in športu. Na sliki plakat o belgijskem slikarju Reneju Magrittu na pročelju muzeja v Bruslju. (Foto: PROFIMEDIA)

S prepovedjo tudi Kranjska Gora

Marca letos so z občinskim odlokom v Kranjski Gori prepovedali oglaševanje na kmetijskih zemljiščih. Kot je za N1 takrat dejala županja Henrika Zupan, je “Slovenija res onesnažena s temi plakati”. Po njenih besedah veliko reklamnih panojev stoji prav na kmetijskih zemljiščih, na stavbnih zemljiščih v Kranjski Gori pa bodo ti še naprej dovoljeni.

Pri oblikovanju novega odloka se niso zgledovali po kateri od sosednjih držav, a županja doda, da v določenih krajih oziroma delih Švice in Avstrije v alpskih dolinah ni toliko oglasnih panojev kot pri nas. “Kakšna reklama je, ne pa toliko,” je še dejala za N1.