Turistična sezona julija podobna lanski, tujce najbolj privlačijo gore

Novice Forbes Slovenija 23. avgusta, 2024 12.41
featured image

Prihodov in prenočitev domačih turistov je bilo julija nekoliko manj kot v istem mesecu lani, tujih pa približno enako.

23. avgusta, 2024 12.41

V Slovenijo je julija prišlo nekaj več kot milijon turistov, ki so ustvarili skoraj 2,9 milijona prenočitev. Tako prihodov kot prenočitev je bilo po podatkih statističnega urada za odstotek manj kot julija lani. 

Domači turisti so julija ustvarili nekaj več kot 152 tisoč prihodov, kar je šest odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, prenočitev pa dobrih 563 tisoč oziroma sedem odstotkov manj. Enako kot lani so obiskovalci največkrat prenočili v mestih Piran, Izola in Ankaran, so sporočili iz statističnega urada.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Največ prenočitev, skoraj petino, so ustvarili otroci iz starostne skupine med sedem in 14 leti, njihova povprečna doba bivanja je bila 4,5 prenočitve.

Od tujih turistov največ iz Nemčije

Prihodov tujih turistov je bilo julija skoraj 874 tisoč, prenočitev pa 2,3 milijona – obojih je bilo približno toliko kot pred letom dni.

Že tradicionalno so med tujimi turisti najbolj priljubljena mesta Ljubljana, Piran in Bled, kjer se je ustvarilo nekaj več kot tretjino vseh tujih prenočitev. Najbolj zastopana starostna skupina je bila med 35 in 44 leti, povprečna doba bivanja pa je znašala 2,6 prenočitve.

Turistični vrvež v Ljubljani. Prešernov trg.
Že tradicionalno so med tujimi turisti najbolj priljubljena mesta Ljubljana, Piran in Bled, kjer so ustvarili nekaj več kot tretjino vseh tujih prenočitev (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Največ prenočitev med tujci so v juliju ustvarili nemški turisti, nekaj več kot 375 tisoč prenočitev oziroma 16 odstotkov vseh. Sledili so turisti iz Češke z nekaj več kot 225 tisoč prenočitev, kar je deset odstotkov vseh tujih prenočitev.

Za Slovenijo so se zanimali tudi turisti iz Nizozemske, Belgije, Madžarske in Avstrije.

Najprivlačnejša so gorska mesta

V gorskih občinah je bilo 39 odstotkov vseh prenočitev, z 21 odstotki so sledile obmorske občine, potem s 13 odstotki zdraviliške občine in občina Ljubljana, kjer je bilo 12 ustvarjenih odstotkov od vseh nočitev.

Domači turisti so enako kot lani največ prenočitev, več kot tretjino, ustvarili v obmorskih mestih. Tujce so najbolj zanimala gorska mesta, kjer so letos ustvarili 44 odstotkov vseh njihovih nočitev.

V primerjavi z lanskim julijem se je z vidika vrste občin število turističnih prenočitev povečalo le v Ljubljani, in sicer za šest odstotkov.

Kaj pa v sedmih mesecih letos?

V sedmih mesecih leta se je število prihodov turistov in njihovih prenočitev povečalo, skupno je bilo 3,6 milijona prihodov, kar je za tri odstotke več kot v istem obdobju lani in nekaj manj kot 9,3 milijona prenočitev oziroma en odstotek več kot lani. Tuji turisti so ustvarili 72 odstotkov vseh prenočitev.