Tudi v delu BiH bi ob nedeljah zaprli večje trgovine

Novice Forbes Slovenija 21. septembra, 2024 09.28
featured image

Večje trgovine v Federaciji BiH bodo lahko delale do 90 ur tedensko, a le od ponedeljka do sobote.

21. septembra, 2024 09.28

Vlada Federacije Bosne in Hercegovine (BiH), ki skupaj z Republiko Srbsko sestavlja državo Bosna in Hercegovina, je potrdila predlog zakona o notranji trgovini, ki predvideva prepoved nedeljskega dela trgovin v tej entiteti BiH. Zakon mora sprejeti še parlament entitete, poročanje tiskovne agencije Federacije BiH Fena povzema STA.

Iz vlade entitete so po poročanju Fene sporočili, da je predlog usklajen s številnimi akti Evropske unije, določa pa tudi izjeme.

Mali trgovci izvzeti

Ob praznikih in vse nedelje v letu bodo, če bo zakon sprejet, lahko odprte cvetličarne, pekarne, trgovine s spominki in izdelki tradicionalne obrti, prodajalne v sklopu železniških in avtobusnih postaj in letališč kot tudi tiste na bencinskih črpalkah, v bolnišnicah, ob pokopališčih, v hotelih, kulturnih in verskih ustanovah, muzejih in zavarovanih območjih narave.

Prepoved se med drugim ne bo nanašala niti na odkup osnovnih kmetijskih pridelkov, prodajo lastnih kmetijskih pridelkov na stojnicah na tržnicah in zunaj njih ter občasno prodajo v okviru sejmov, prireditev in razstav.

Na Hrvaškem lahko delajo 16 nedelj

Delo ob nedeljah in praznikih je od julija lani delno prepovedano tudi na Hrvaškem, kjer so trgovine z nekaterimi izjemami lahko odprte največ 16 nedelj v letu. Ob praznikih morajo ostati zaprte.