Tudi Kompas bo odpuščal

Novice Forbes Slovenija 23. oktobra, 2024 11.18
featured image

V kratkem naj bi v turistični agenciji Kompas število zaposlenih zmanjšali za več deset, je neuradno izvedel časnik Dnevnik.

23. oktobra, 2024 11.18

Največjo turistično agencijo na slovenskem trgu Kompas je v zadnjih mesecih zapustilo več vodstvenih delavcev, v kratkem pa naj bi odpustili več deset zaposlenih, je neuradno izvedel časnik Dnevnik. O odpuščanju so že obvestili Zavod RS za zaposlovanje, kjer so časniku informacije potrdili, poroča STA.

Ukrepi prestrukturiranja

Finančno stanje družbe je slabo in kaže znake dolgoročne insolventnosti, zato je vodstvo z Lovorkom Mamićem na čelu sprejelo ukrepe prestrukturiranja, tudi v skladu z zakonom o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Ti ukrepi lahko vključujejo zmanjševanje števila zaposlenih, niso pa omejeni le na to. Vključujejo lahko dodatno izločitev ali zmanjšanje nedonosnih in manj dobičkonosnih poslovnih segmentov, znižanje celotnih stroškov ter nadaljnje obvladovanje stroškov, so za časnik povedali v družbi.

Na zavodu za zaposlovanje so za časnik potrdili, da je Kompas ljubljansko območno enoto zavoda na podlagi zakona o delovnih razmerjih 22. avgusta obvestil o postopku ugotavljanja prenehanja potreb po delu večjega števila delavcev. Dodali so, da v tovrstnih primerih vselej ponudijo tudi pomoč pri informiranju zaposlenih o storitvah zavoda.

Kompas je konec lanskega leta v Sloveniji zaposloval 131 delavcev, po neuradnih podatkih časnika naj bi jih trenutno okoli 80, poroča STA.

Družba naj bi se v kratkem izselila iz najetih prostorov v poslovni stavbi Addiko Bank za Bežigradom v Ljubljani in zaprla nekaj turističnih agencij po Sloveniji. Koliko poslovalnic nameravajo zapreti, v Kompasu Dnevniku niso odgovorili.

Debela izguba ob polletju

Družba Kompas je v prvem polletju letos ustvarila 2,5 milijona evrov, skupina Kompas pa 3,8 milijona evrov izgube. Takšno poslovanje so v Kompasu opredelili kot normalno v turističnem sektorju, navaja Dnevnik in dodaja, da se je družba tudi julija in avgusta, običajno najboljših mesecih v turističnem sektorju, soočala z negativnimi rezultati.

V družbi so pojasnili, da je bila izguba v poletnih mesecih večinoma posledica operativnih izzivov, ki so jih povzročili problemi s čarterskim partnerjem, zaradi česar so bili nekateri leti in s tem potovanja odpovedani. Te okoliščine so družbi povzročile dodatne nenačrtovane stroške in povečano likvidnostno breme, zaradi česar so morali lastnik in z njim povezane osebe zagotoviti dodatna likvidnostna sredstva v obliki kratkoročnega financiranja enega milijona evrov. Lastnik je 22. avgusta izdal pismo podpore, v katerem je zagotovil poslovno podporo Kompasu vsaj eno leto.

Kdo je lastnik

Kompas je v lasti v Luksemburgu registrirane družbe Special Sits General Partner II. Lastniki te so po navedbah Dnevnika različne pravne in fizične osebe, polovični lastniški delež obvladujejo William Twyman Comfort III., njegov sorodnik William Twyman Comfort IV. in podjetje Natasha Investment z Bermudov, ki je po dostopnih podatkih v njuni lasti, piše STA.

Kompas je bil do leta 2006 v slovenski lasti, potem pa je prešel v last hrvaške družbe Adriatica.net. Ko je ta šla v stečaj, je prešla na Agrokor in z Agrokorja na Fortenovo. Ta je družbo prodala investicijski družbi Springwater Capital, ki je koncentracijo izvedla prek družbe Special Sits General Partner II.

Lani skok izgube iz poslovanja

Kompas je lani prihodke od prodaje povečal za 48 odstotkov na 62,65 milijona evrov, vključno s posredniško prodajo je zabeležil 72,8 milijona evrov prometa. Potem ko je leta 2022 posloval v rdečih številkah in pridelal 2,2 milijona evrov izgube, je lani ustvaril 2,37 milijona evrov čistega dobička. Ta je bil po navedbah časnika posledica odpisa obveznosti do Fortenove v skladu s sklenjenim dogovorom med kupcem in prodajalcem o dokončnem poplačilu variabilnega dela kupnine v prodajnem postopku skupine Kompas. Ta je bil prevzet prek v Sloveniji ustanovljenega podjetja Adriatic Holding Group, ki je bilo septembra lani pripojeno h Kompasu, njegov neposredni lastnik pa je postala družba Special Sits General Partner II, navaja Dnevnik. Iz poslovanja je družba lani ustvarila izgubo, ki se je medletno povečala za 50 odstotkov na 2,26 milijona evrov.

Skupina Kompas je lani čiste prihodke od prodaje povečala za tretjino na 143,3 milijona evrov. Izid iz poslovanja je s predlanskih 1,4 milijona evrov lani upadel na okoli 66.000 evrov. Čisti dobiček je bil po predlanskih 256.000 evrov lani 2,25 milijona evrov, kaže letno poročilo, še piše STA.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti