Tesla drugo četrtletje zapored z nižjim dobičkom

Novice Forbes Slovenija 24. julija, 2024 16.41
featured image

Ameriški izdelovalec električnih vozil je v drugem četrtletju prepolovil dobiček. Padec med drugim pripisujejo znižanju cen vozil.

24. julija, 2024 16.41

Tesla je v drugem četrtletju ustvarila 1,5 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je skoraj polovica manj kot v enakem obdobju lani. Eden od razlogov je znižanje cen vozil, poroča STA. Delnice Tesle so se po objavi poslovnih rezultatov pocenile za več kot desetino.

Letos na cesto desetina zaposlenih

Drugi razlog so odpuščanja. V drugem četrtletju je imelo podjetje 622 milijonov dolarjev izrednih odhodkov z odpravninami. V celotnem letu bodo po napovedih namreč odpustili deset odstotkov vseh zaposlenih oziroma 140.000 ljudi.

Prihodki podjetja so se sicer povečali za dva odstotka na 25,5 milijarde dolarjev, je poročala STA.

Na področju izdelave baterij za shranjevanje energije so ustvarili dvakrat več prihodkov kot v enakem obdobju lani, in sicer nekaj več kot tri milijarde dolarjev.

V prvem letošnjem polletju je podjetje Elona Muska prodalo 831.000 vozil po svetu, piše STA. Glavni izvršni direktor Tesle je za letos napovedal prodajo 1,8 milijona vozil.

Kako Musk razmišlja o prihodnosti

Musk je medtem priznal svoje preveč optimistične napovedi glede samovozečih vozil. Tako je predstavitev robotaksija preložil na konec leta.

Elon Musk je priznal svoje preveč optimistične napovedi glede samovozečih vozil. Predstavitev robotaksija je preložil na konec leta. (Foto: PROFIMEDIA)

Napoveduje tudi, da bi Tesla lahko v prvi polovici prihodnjega leta začela z dobavami novih cenejših modelov električnih vozil.