Stroški dela v drugem četrtletju višji, največja rast v gradbeništvu

Novice Forbes Slovenija 6. septembra, 2024 12.09
featured image

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so se medletno ponovno občutno zvišali. Podobno se po obdobju povišane inflacije dogaja drugje po EU.

6. septembra, 2024 12.09

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so bili v drugem četrtletju povprečno za 6,3 odstotka višji kot v enakem obdobju lani, potem ko so v prvem četrtletju na medletni ravni zrasli za 8,0 odstotka. Plače za tovrstno delovno uro so se dvignile za 6,4 odstotka, drugi stroški dela pa za 5,9 odstotka, piše STA.

Stroški dela so se zvišali v skoraj vseh dejavnostih, najizraziteje za 13,6 odstotka v gradbeništvu. Sledile so druge raznovrstne poslovne dejavnosti, tukaj so se zvišali za 9,9 odstotka.

Znižali so se na treh področjih, in sicer za 4,9 odstotka v dejavnosti javne uprave in obrambe ter dejavnosti obvezne socialne varnosti, za 3,8 odstotka v kmetijstvu in lovu, gozdarstvu, ribištvu ter rudarstvu za 1,4 odstotka, še piše STA.

Evropski trend

Po podatkih evropskega statističnega urada (Eurostat) so bili stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v prvem četrtletju letos v vseh državah članicah EU višji kot v istem obdobju lani. Najbolj so se zvišali v Romuniji, in sicer za 16,3 odstotka. Sledili sta Bolgarija, kjer so se zvišali za 16,1 odstotka in Hrvaška, kjer so bili višji za 15,2 odstotka. Podatki za Slovenijo so pokazali, da so bili stroški višji za 9,7 odstotka.

Na ravni EU so v opazovanem obdobju zrasli za 4,8 odstotka in v evrskem območju za 4,3 odstotka.