Število ločitev na Kitajskem narašča. Nekateri v tem vidijo dobro poslovno priložnost

Novice Forbes Slovenija 20. septembra, 2024 13.24
featured image

Vse manj mladih Kitajcev se odloča za poroko, število ločitev pa v drugem največjem gospodarstvu skokovito narašča. Marsikdo je v tem odkril zanimivo tržno nišo. Kaj vse ponujajo nekdanjim zakoncem?

20. septembra, 2024 13.24

Preživetje poročne fotografinje Tan Mengmenga je v veliki meri odvisno od števila porok. Ker pa se njihovo število na Kitajskem vztrajno zmanjšuje, je morala 28-letnica najti nov vir prihodkov. Poleg zaljubljencev, ki si izmenjajo poročne zaobljube, zdaj fotografira tudi pare, ki želijo proslaviti konec zakona.

Uradni podatki kažejo, da število porok na Kitajskem strmo pada. Leta 2013 se je poročilo 13 milijonov parov, v 2022 pa le še sedem milijonov. To je najmanj od leta 1985, ko so začeli beležiti ta podatek.

Medtem število ločitev skokovito narašča. Leta 2019 je doseglo rekordnih 4,7 milijona. To je štirikrat več kot pred dvema desetletjema, podatke povzema CNN.

Vlada je trend poskušala zaustaviti. Leta 2021 so sprejeli zakon, po katerem morajo pari pred ločitvijo počakati 30 dni. Začasno je število ločitev res upadlo, a je nato znova poskočilo.

poroka, spominki, kitajska
Storitev, povezanih z ločitvami, je na kitajskem trgu vedno več (Foto: PROFIMEDIA)

“Tako veselje kot žalost si zaslužita, da ju zabeležimo”

Padec števila porok in na drugi strani rastoče število ločitev prispevata k vse večji demografski krizi, s katero se sooča drugo največje gospodarstvo na svetu. Svoje doda še upočasnjena rast gospodarstva, hitro staranje prebivalstva in dejstvo, da je po desetletjih politike enega otroka v državi vse manj žensk.

Za fotografiranje ločitev se je Tan odločila, ko je videla dolge vrste pred državnimi uradi za ločitev. Od lani je fotografirala 30 parov. “To je dober posel. Tako veselje kot žalost si zaslužita, da ju zabeležimo,” je povedala.

Ločitev ni več sramota

Ločitev je bila v kitajski družbi, ki poudarja stabilnost družine, nekoč močno stigmatizirana. A se je to spremenilo. Danes se veliko mladih odloča, da se ne bo poročilo. Tisti, ki sklenejo zakonsko zvezo, pa lažje sprejmejo, če se to ne izide.

Tako so fotografije ločitev doživele pravi razcvet. Na družbenem omrežju Šiaohongšu so objavljene številne fotografije parov, ki podpisujejo ločitvene dokumente ali pozirajo z ločitvenim certifikatom.

Raziskovalka na na Univerzi Victoria v Avstraliji Peng Šiudžian, ki preučuje kitajske demografske trende, meni, da so spremembe odraz tega, da mladi dajejo prednost osebni svobodi in poklicnemu razvoju. “Ideja, da bi ostali v nesrečnem zakonu ‘zaradi videza’ ali zaradi obveznosti, je vse manj prisotna,” je povedala.

kitajska mladoporočenca
Na Kitajskem se je 2022 poročilo sedem milijonov parov (Foto: PROFIMEDIA)

Peng zmanjšanje števila porok pripisuje gospodarskim in družbenim dejavnikom. Izpostavila je stres na delovnem mestu, konkurenco na trgu dela in visoke življenjske stroške.

Spremenil pa se je tudi odnos do ločencev. “Ni sramotno, če si dovolj pogumen, da se ločiš,” je povedala Tan.

Nekateri pari, ki jih fotografira, še vedno gojijo čustva. Spominja se para, ki se je fotografiral v restavraciji, kjer sta imela prvi zmenek. Naročila sta nekaj nostalgičnih jedi in nepremično sedela. “Na koncu sta oba jokala,” je povedala fotografinja. Čeprav sta še vedno skrbela drug za drugega, žena ni mogla več prenašati sporov s svojci, mož pa je bil preveč predan delu, da bi ji pomagal.

Čeprav fotografiranje večinoma naročijo ženske, Tan pravi, da poskrbi, da si par stroške razdeli.

Posel tovarne za ločitve cveti

Okoli 50 kilometrov iz Pekinga Liu Vei vodi podjetje, ki ločencem pomaga uničiti spomine na njihov zakon. Poročne fotografije in druge spominke odvržejo v drobilnik. Za tiste, ki si obupno želijo zaključka, celoten postopek tudi posnamejo.

tovarna ločitev, kitajska
Posel v tovarni, kjer uničujejo spominke na neuspel zakon, cveti (Foto: PROFIMEDIA)

Liu pravi, da se včasih počuti kot zdravnik. Ločitve mora namreč preživeti, ne da bi se čustveno navezal na nekdanji par. “Ločitev ni nujno slaba. Zato ni treba biti žalosten,” je Liu povedal za CNN.

Njegov posel cveti, povpraševanje po storitvah, ki stanejo od sedem do 25 evrov, je veliko. Tovarno je odprl leta 2021, v tem času pa je uničil poročne fotografije več kot 2.500 parov.

Lahko trg ločitev še naraste?

Ekonomist pri francoski investicijski banki Natixis Gary Ng pravi, da je težko napovedati velikost trga ločitev in kakšno rast je mogoče pričakovati. A naraščajoče število ločitev na Kitajskem pomeni, da bo “okoli tega zagotovo več posla”.

Fotografinja Tan že razmišlja o tem, kako bi povečala ponudbo. Njen najnovejši načrt vključuje ponovno privabljanje ločencev, če bi usoda pare ponovno združila.

“Če se ponovno poročita, jima bom za poročne fotografije dala 18-odstotni popust,“ je napovedala.