Stanovanjski krediti: katera banka niža obrestne mere in kje so najcenejši

Novice Marko Rabuza 26. septembra, 2024 05.10
featured image

Medbančna obrestna mera euribor pada že leto dni. Med junijem in septembrom letos so oglaševane obrestne mere za desetletno posojilo znižale štiri od osmih bank v naši primerjavi.

26. septembra, 2024 05.10

Lansko leto je bilo za najem stanovanjskega kredita najmanj ugodno v zadnjih nekaj letih. Obrestne mere za stanovanjska posojila so vrh dosegle malenkost nad štirimi odstotki, kažejo podatki Banke Slovenije, nato pa začele padati.

Že oktobra lani je namreč začel padati euribor – obrestna mera, po kateri si denar med seboj posojajo evropske banke in igra ključno vlogo pri višini obrestnih mer za posojila. Slovenske banke praviloma upoštevajo šestmesečni euribor.

Junija je nato prišla še odločitev Evropske centralne banke (ECB), da prvič po septembru 2019 zniža ključne obrestne mere, kar je pomenilo obrat v denarni politiki, ki jo je ECB pred tem zaostrovala skoraj dve leti. Pred slabima dvema tednoma je svet guvernerjev ECB izglasoval še drugo znižanje.

Ključne obrestne mere, ki jih določajo evropski centralni bančniki, vplivajo na obrestne mere za nova stanovanjska posojila.

Manj novih posojil

Fiksne obrestne mere, ki so najpogostejše pri najemu stanovanjskega posojila, so po podatkih Banke Slovenije začele padati septembra lani. Poslovne banke so namreč nekoliko pohitele in z nižanjem začele že, ko je ECB napovedala znižanje obrestnih mer, so v junijski informaciji o poslovanju bank zapisali pri Banki Slovenije.

Od takrat so se povprečne obrestne mere znižale za pol odstotne točke. Julija lani so bile obrestne mere za stanovanjska posojila z ročnostjo nad deset let pri 4,07 odstotka, letos pa pri 3,58 odstotka, kaže zadnji razpoložljiv podatek.

Skupno imamo Slovenci za 8,3 milijarde evrov stanovanjskih posojil, kar v medletni primerjavi predstavlja prirast za 193 milijonov evrov ali dvoodstotno rast. Za primerjavo, julija 2022, na vrhuncu nepremičninske mrzlice, se je obseg stanovanjskih posojil na letni ravni povečal za 843 milijonov evrov.

Štiri banke znižale, ena dvignila obrestno mero

Nazadnje smo ponudbo stanovanjskih posojil v slovenskih bankah preverjali konec junija. Z njihovimi spletnimi kalkulatorji smo izračunali oglaševane fiksne obrestne mere za stanovanjsko posojilo v višini 100 tisoč evrov.

Te sicer praviloma niso dokončne, o končni višini se je mogoče pogajati z banko, ki pa zmanjšanje pogosto pogojuje s sklenitvijo dodatnih produktov (življenjsko zavarovanje, varčevanje ...).

Zaradi boljše primerjave med bankami smo spremljali efektivno obrestno mero, ki upošteva dodatne stroške, povezane s kreditom, in ne zgolj nominalno obrestno mero

Poleti sta najugodnejšo obrestno mero ponujali Gorenjska banka in UniCredit. In kako je tri mesece kasneje?

Gorenjska banka je bila poleti najcenejša, zdaj pa je edina, pri kateri obrestna mera za 10-letno posojilo presega štiri odstotke. Najnižjo oglaševano obrestno mero pa ima pri istih pogojih Delavska hranilnica. Razlika v višini mesečnega obroka med najdražjo in najcenejšo ponudbo je 37 evrov, pri skupnem strošku kredita pa 4.800 evrov.

Nekoliko drugačna slika je pri posojilih z daljšo dobo odplačevanja, kjer možnost kredita nad 20 let ponujajo le tri banke. Pri posojilih z 20-letno ročnostjo je najugodnejša Nova Ljubljanska banka (NLB).