Sprejeta uredba o ukrepih za zanesljivo preskrbo z nafto in naftnimi derivati

Novice Forbes Slovenija 4. oktobra, 2024 13.04
featured image

Za primere motenj na trgu uredba predvideva milejše, srednje težke in težje ukrepe.

4. oktobra, 2024 13.04

Vlada je izdala uredbo, ki določa ukrepe za zagotavljanje zanesljive preskrbe z nafto in naftnimi derivati v primeru motenj na trgu. Med drugim uredba določa tudi primere, ko lahko zavod za blagovne rezerve uporabi ukrep začasnih lokacijskih premikov skladiščenih varnostnih zalog, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Uredbo je bilo treba sprejeti zaradi prilagoditve predpisa novi zakonodaji, saj je aprila letos v veljavo stopil novi zakon o državnih blagovnih rezervah. S to uredbo se tudi v pravni red Republike Slovenije delno prenaša Direktiva Sveta 2009/119/ES iz leta 2009 o obveznosti držav članic glede vzdrževanja minimalnih zalog surove nafte in/ali naftnih derivatov.

Kaj določajo posamezni ukrepi

Uredba podrobneje določa milejše, srednje težke in težje ukrepe za uvedbo omejitev porabe nafte in naftnih derivatov v primeru motenj. Določa tudi primere, v katerih lahko zavod za blagovne rezerve ob soglasju ministra za gospodarstvo uporabi ukrep začasnih lokacijskih premikov skladiščenih varnostnih zalog nafte in naftnih derivatov.

Milejši ukrepi vsebujejo splošna priporočila za zmanjšanje porabe. Srednje težki in težji ukrepi pa vsebujejo splošne omejitve in prepovedi, ki so nujni za zmanjšanje porabe nafte in naftnih derivatov, da bi se na ta način zagotovilo zmanjšanje motenj ter s tem nemoteno delovanje sistemov države in družbe kot celote, so zapisali na gospodarskem ministrstvu.

Glede ukrepa začasnih lokacijskih premikov uredba določa stroge pogoje, pod katerimi lahko zavod za blagovne rezerve ob predhodnem soglasju ministra uporabi ta ukrep. Pogoji so, da gospodarski subjekt ne razpolaga z zadostnimi količinami in je izčrpal lastne komercialne zaloge ter da je pomanjkanje posledica objektivnih motenj v dobavni verigi.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti