Sporni herbicid: farmacevtski velikan zmagal na sodišču v ZDA

Novice Forbes Slovenija 16. avgusta, 2024 16.35
featured image

Nemški Bayer je dosegel sodno zmago v primeru, kjer so mu očitali, da njegova sredstva za zatiranje plevela na osnovi glifosata povzročajo raka.

16. avgusta, 2024 16.35

Prizivno sodišče v Pensilvaniji je v četrtek zavrnilo trditev za rakom obolelega krajinskega arhitekta, da je Bayerjeva ameriška družba Monsanto kršila zakonodajo omenjene ameriške zvezne države, ker na embalažo svojega herbicida Roundup ni namestila opozorila, da povzroča raka, povzema STA. Tožniku so leta 2006 po izpostavljenosti Roundupu diagnosticirali vrsto raka limfnega sistema, imenovano Ne-Hodgkinov limfom.

Tričlanski sodni senat je ugotovil, da ameriški zvezni zakoni zahtevajo enotnost oznak pesticidov po vsej državi, tega opozorila pa ne zahtevajo. To pomeni, da v Pensilvaniji ni bilo mogoče dodati opozorilne oznake.

Bayer je v odzivu zapisal, da je “zadovoljen” z razsodbo, a hkrati opozoril, da je v nasprotju z odločitvami drugih pritožbenih sodišč v ZDA. Vrhovno sodišče je zato pozval, naj posreduje in “reši to pomembno pravno vprašanje”, še povzema STA.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Odločitev bi lahko vplivala na nerešene primere

Razsodba vrhovnega sodišča v korist Monsanta bi lahko vplivala na številne nerešene primere, povezane z Roundupom, in zmanjšala Bayerjeve potencialne obveznosti za pravdne postopke.

Kot je navedla AFP, so se Bayerjeve delnice, ki so del frankfurtskega indeksa DAX, po tej odločitvi podražile za 11 odstotkov na dobrih 29 evrov.

Bayer je Monsanto prevzel leta 2018 in se vse od takrat sooča s pravnimi postopki v ZDA, saj naj bi herbicid Roundup pri določenih uporabnikih povzročil rakava obolenja. Nemški velikan je pristal na več poravnav, vendar ni nikoli priznal, da Roundup oz. njegova sestavina glifosat povzroča raka. Znanstveni dokazi na tem področju so neenotni, a je Mednarodna agencija za raziskave raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) glifosat vseeno uvrstila med “verjetne rakotvorne snovi”, še dodajajo pri STA.

Do konca junija so proti nemškemu velikanu vložili približno 172.000 tožb v zvezi z zatiralci plevela, približno 114.000 jih je bilo poravnanih ali zavrnjenih.

Bayer, tudi velik proizvajalec farmacevtskih izdelkov, vključno z Aspirinom, je lani padel globoko v rdeče številke, kamor so ga delno potisnile tudi težave, povezane z omenjenim herbicidom.