Slovenski potrošniki so julija postali bolj pesimistični

Novice Aljoša Črnko 23. julija, 2024 11.14 > 23. julija, 2024 11.15
featured image

V tekočem mesecu je bila vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov za odstotno točko nižja kot v juniju. Vseeno pa je bil kazalnik višji na medletni ravni.

23. julija, 2024 11.14 > 23. julija, 2024 11.15

Kazalnik zaupanja potrošnikov se je julija na mesečni ravni poslabšal za odstotno točko, ugotavlja Statistični urad RS (Surs). Upad so povzročila pesimistična pričakovanja potrošnikov glede gospodarskih razmer v državi, ki so se znižala za štiri odstotne točke. Za tri odstotne točke je upadlo tudi mnenje o trenutnem finančnem stanju v gospodinjstvu.

Medtem so imeli potrošniki bolj optimistična pričakovanja glede večjih nakupov (višja so bila za dve odstotni točki). Pričakovanja glede finančnega stanja v gospodinjstvu so na mesečni ravni ostala enaka.

Vseeno bolj optimistični kot pred letom dni

Državni statistiki ugotavljajo tudi, da se je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov v primerjavi s prejšnjim julijem zvišala za osem odstotnih točk. Za devet odstotnih točk je bila tudi nad povprečjem prejšnjega leta.

Medletno so se izboljšale vse štiri komponente tega kazalnika. Pričakovanja glede gospodarskih razmer v državi so bila višja za deset odstotnih točk, glede finančnega stanja v gospodinjstvu za devet odstotnih točk, mnenja o trenutnem finančnem stanju v gospodinjstvu za osem odstotnih točk, pričakovanja glede večjih nakupov pa za sedem odstotnih točk.

Surs je vrednost kazalnika primerjal tudi s prejšnjim četrtletjem, pri čemer so potrošniki izkazali boljša pričakovanja glede nakupa ali gradnje stanovanja za štiri odstotne točke. Za eno odstotno točko so se poslabšala pričakovanja glede izboljšave stanovanja in nakupa avtomobila.