Slovenske cene industrijskih izdelkov padajo, razlike po EU velike

Novice Forbes Slovenija 5. avgusta, 2024 12.45 > 5. avgusta, 2024 12.46
featured image

Cene industrijskih izdelkov so se v Sloveniji v zadnjem letu znižale za 2,7 odstotka. Primerjava evropskih držav kaže, da je dinamika gibanja cen precej raznolika, od 19-odstotne letne rasti do 19-odstotnega padca.

5. avgusta, 2024 12.45 > 5. avgusta, 2024 12.46

Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so junija na mesečni ravni v evrskem območju in v Evropski uniji (EU) zrastle za pol odstotka, na letni ravni pa so se znižale za 3,2 oziroma 3,1 odstotka.

Power Women, dogodek, vabilo

Slovenija je v mesečni primerjavi beležila 0,2-odstotni padec, v letni pa 2,7-odstotnega, kar kaže, da se cene nižajo počasneje od povprečja.

Razlog dražji energenti

V evrskih državah so v mesečni primerjavi cene dobrin za vmesno porabo junija zrastle za 0,1 odstotka, cene energije so se zvišale za 1,6 odstotka. Prav tako so se za 0,1 odstotka znižale cene investicijskega blaga in netrajnih dobrin, cene trajnih dobrin pa so ostale nespremenjene.

V EU pa so cene v energetskem sektorju zrasle za 1,6 odstotka, cene investicijskih dobrin, trajnih in netrajnih dobrin so bile višje za 0,1 odstotka. Cene dobrin za vmesno porabo so ostale nespremenjene.

Cene industrijskih izdelkov brez upoštevanja energije so se v evrskih in v EU okrepile za 0,1 odstotka, kar kaže na to, da gre še vedno velik del podražitev pripisati energentom.

Velike razlike po EU

Največjo rast na medletni ravni je imel Luksemburg, ta je predstavljala 19,1 odstotka. Z 2,4-odstotno rastjo mu je sledila Portugalska, tretja je bila Češka z enoodstotno rastjo.

Na drugi strani je največji medletni upad cen beležila Slovaška, in sicer za 19 odstotkov. Sledi ji Francija, ki je beležila šestodstotni padec, cene na Poljskem so se znižale za 5,7 odstotka, še kažejo podatki Eurostata.