“Slovenska kultura temelji na tem, kako z obvodi zakonov pretentati državo”

Novice Forbes Slovenija 10. septembra, 2024 13.46
featured image

"Stična točka prizadevanj KPK in gospodarskih združenj je izboljšanje trenutnega stanja na področju preprečevanja korupcije in krepitve integritete v družbi," so zatrdili predstavniki Komisije za preprečevanje korupcije in gospodarskih združenj.

10. septembra, 2024 13.46

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v sodelovanju z reprezentativnimi gospodarskimi združenji državo in družbo na splošno pozvala h krepitvi integritete. Skupaj so se zavzeli za pošteno sodelovanje in poslovanje med gospodarstvom in državo.

“Slovenska kultura temelji na tem, kako biti pametnejši od države in jo z obvodi zakonov pretentati. A država je naša skupna lastnina in pretentati državo ni vrednota, pač pa škodljiva miselnost,” je v razpravi dejal predsednik KPK Robert Šumi. Obenem se je zavzel za ustrezne sankcije za kršitve integritete, obvezen odziv na priporočila KPK ter dopolnitve zakonodaje, ki bi preprečile obvode.

Sodelujoči so poudarili, da so za doseganje nizke stopnje zaznave korupcije in visokega zaupanja v storitve javnega sektorja nujni sistemski koraki na različnih področjih. Tako so izpostavili čimprejšnji sprejem nove Resolucije o preprečevanju korupcije, poenoten in usklajen nadzor nad izvajanjem zakonodaje, spodbujanje k spoštovanju etičnih standardov ter pohitritev preiskovalnih in sodnih postopkov za koruptivna kazniva dejanja.

Predstavniki gospodarskih združenj so ob tem izpostavljali tudi nujnost davčne in administrativne razbremenitve. Kot je dejal predsednik obrtno-podjetniške zbornice Blaž Cvar, sta obsežna birokracija in korupcija tesno povezani. “Zapletenost in nejasnost postopkov, počasno odločanje, slabe povratne informacije … ustvarjajo pogoje, pri katerih je tveganje za korupcijo bistveno večje, kot bi bilo v manj birokratski državi,” je dodal Cvar.