Slovenija postaja bogatejša za prav poseben otroški laboratorij

featured image

Pionirski dom - Center za kulturo mladih je že več kot šest desetletij vodilna ustanova na področju zunajšolskega preživljanja prostega časa otrok, mladine in odraslih. Že od nekdaj posebno pozornost namenjajo znanosti, ki bo mladim odslej še bližje: v sodelovanju s podjetjem Lek, d.d. namreč odpirajo čisto pravi otroški laboratorij nove generacije! Ob tem posebnem dogodku nam je direktorica Pionirskega doma Barbara Murn Vrviščar, MBA postregla z izjemno zanimivimi odgovori in nam ponudila zanimivo perspektivo dojemanja današnje mladine, ki bi jo morali poznati vsi – tako starši kot okolica, ki jih obdaja!

30. maja, 2024 11.12

»Znanje je zaklad, ki venomer spremlja svojega lastnika,« pravi kitajski pregovor, zato ga je dobro začeti nabirati in zbirati že v rani mladosti. Poleg vrtca in šole imajo pri tem izjemno pomembno vlogo različne zunajšolske ustanove, med katerimi v osrednjeslovenski regiji že desetletja izstopa Pionirski dom – Center za kulturo mladih, kjer mlade spodbujajo k ustvarjalnosti in avtentičnosti ter jim podajajo znanje skozi umetnost, kulturo in znanost.

Prav na področju znanosti v teh dneh postavljajo temelje za razvoj novih generacij slovenskih znanstvenikov in naravoslovcev. 30. maja ob 16. uri v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih svoja vrata namreč odpira čisto pravi otroški laboratorij z najsodobnejšo opremo, kjer bodo lahko pod vodstvom strokovnih pedagogov mladi spoznavali znanost v vsej svoji veličini.

Inovativen pristop k raziskovanju in nabiranju znanja

Nov laboratorij bo otrokom omogočal izkušnjo, ki je bila do zdaj dostopna zgolj odraslim. Poleg profesionalnih laboratorijskih elementov, mikroskopov, spojin, reagentov in preostale nepogrešljive laboratorijske opreme jim bosta na voljo tudi interaktiven 3D-periodni sistem ter knjižnica strokovne otroške literature. Vse z namenom, da mladi skozi opazovanje, raziskovanje, merjenje in izvajanje poskusov dobijo odgovore na številna vprašanja in na ustvarjalen način spoznavajo svet, ki jih obdaja.

To je v svetu pametnih naprav, umetne inteligence in vse večjega individualizma vse prej kot lahka naloga. Direktorica Pionirskega doma Barbara Murn Vrviščar, MBA nam je v zanimivem pogovoru pojasnila, kako jim že več kot 60 let uspeva otroke in mladino spodbujati k druženju, raziskovanju in nabiranju znanja.

V Pionirskem domu že desetletja skrbite za kakovostno zunajšolsko preživljanje prostega časa otrok in mladine. Kako so se skozi leta spreminjala njihova zanimanja, interesi?

Učenje tujih jezikov, slikarstvo, kiparstvo, gledališče, igranje inštrumentov, petje in ples so v Pionirskem domu stalni že desetletja. Nekateri naši tečaji pa so odraz trendov. Včasih so bili priljubljeni lutkarstvo, pevski zbori in družabni plesi, danes privlači animirani film.

Od samega začetka smo pionirji, saj smo bili prvi za učenje na primer tujih jezikov, likovne in filmske vzgoje pa seveda znanosti, ki jo izvajamo že skoraj 30 let. S prihodom prvega pravega otroškega laboratorija pa je nova generacija mladih pionirjev dobila svoj dom.

Pomembno vlogo igra tudi naša ustanoviteljica Mestna občina Ljubljana, ki nas podpira pri novih idejah. Sicer pa smo resnično ponosni, da se je naš hram ustvarjalnosti obdržal dolgih šest desetletij in ima svoj kultni status v družabnem življenju Ljubljane.  

Kje pa smo danes? Kaj nasploh najbolj zanima današnjo mladež?

To, kar zanima vsako mlado generacijo ne glede na prostor, status in čas: biti sprejet. Včasih so mladi to preverjali v ožji in širši družini, z urbanizacijo so se preselili na dvorišča, danes pa žal ne gledajo več v oči. Skriti za ekrani se »družijo« na družbenih omrežjih, kjer so tudi vlogo staršev, mentorjev in vrstnikov prevzeli tujci, vplivneži. Zato je naša vloga vodilne institucije za zunajšolsko preživljanje prostega časa otrok in mladine pomembnejša kot kdaj prej.  

Kakšno vlogo igra Pionirski dom med mladimi in v čem se razlikuje od klasičnega hrama nabiranja znanja, torej šole?

Šolski program je milo rečeno tog. Učencem ne služi tako, kot bi moral, učitelji so preobremenjeni. Poleg tega je vedno več diagnoz motnje pozornosti, ADHD in sorodnih. Celo že pri predšolskih otrocih. Kje je preventiva? Menim, da bi bile nujne korenite spremembe na nacionalni ravni.

Dejstvo je, da je danes težko biti najstnik. Hiter tempo narekuje rezultate, kampanjsko učenje, tekmovalnost namesto sodelovanja. Zato redki sploh še znajo biti potrpežljivi in vztrajni. A so izredno empatični in sposobni, če jim le damo prostor za izražanje. Tudi o temeljnih vrednotah premalokrat slišijo. Pri nas pa jih morajo dihati, skupaj s spoštovanjem do drugih.

Pionirski dom je varen in spodbuden prostor, kjer lahko mladi snamejo vse maske in se izrazijo skozi ustvarjalnost. Predvsem pa pri nas ni dovoljena diskriminacija. Nihče ni ‘outsajder’. Celo več, spodbujamo avtentičnost. Naše poslanstvo je podajanje znanja skozi umetnost, kulturo in znanost. Ne zatajimo, ko odraščajoči potrebuje mentorja. Navijamo zanj, ko mu ne uspe, ker bo prišel dan, ko mu bo.

Direktorica Pionirskega doma Barbara Murn Vrviščar, MBA (Foto: Saša Aleksandra Prelesnik)

Kako vam v Pionirskem domu uspe kljubovati temu, da otroci čas raje preživljajo na družbenih omrežjih kot med prijatelji ob nabiranju novih znanj in spoznanj?

Ne morem se strinjati, da so raje na družbenih omrežjih kot med prijatelji. Problem je, ker so vsi ves čas online in zato ‘offline prijateljev’ ni. Torej je izziv, kdo od njih bo prvi odložil mobilni telefon in rekel »gremo se družit«. Kar manjka družbenim omrežjem, je zanimanje za njegovega uporabnika. Ekran te ne vpraša po počutju, ne nudi ti opore, ko jo potrebuješ. Mi pa s tem začnemo. Mladi se pri nas ne pridejo učit v učilnico, ampak stopijo v laboratorij, države sveta, studio, atelje, na oder. Sklepajo prijateljstva ter spoznavajo svet in sebe. In tako odraščajo v zdrave, kreativne ume. Gradijo zdravo družbo prihodnosti.

30. maja v sodelovanju s podjetjem Lek, d. d. odpirate prvi otroški laboratorij nove generacije. Od kod ideja za tak izjemen projekt?

Pionirski dom ima dva glavna stebra, prvi so mladi tečajniki, drugi pa naši strokovni in srčni pedagogi. Ideje morajo vedno izhajati iz njihovih želja, saj vedo, kaj potrebujejo za ustvarjalnost. Tudi laboratorij je bil že dolgo njihovo tiho hrepenenje. A za tako velik projekt smo potrebovali strokovnega partnerja.

S podjetjem Lek, d. d. sodelujemo že od leta 2022, letos pa se nam je porodila ideja o otroškem laboratoriju, ki bi pozitivno vplival tudi na širšo skupnost, prihodnost. Oboji namreč opažamo upad zanimanja za naravoslovne vede pri mladih. Pa ne zaradi naravoslovja samega, ki je fascinanten kot veda, ampak morda zaradi šolskega programa, premalo promocije stroke in na splošno trendov, ki so postali površinski. Če sem še bolj konkretna: na vzhodu so mladi tako rekoč obsedeni z objavami na Tik-Toku z znanstvenimi vsebinami. Pri nas pa žal najbolj priljubljene vsebine o zvezdnikih in njihovih življenjih.

Kako bo organizirano delo v novem laboratoriju? Bodo v njem potekale delavnice in tečaji vse leto ali zgolj počitniški programi?

V laboratoriju bomo tečaj Znanost za otroke izvajali vse šolsko leto. Med šolskimi počitnicami pa nudimo enotedenske delavnice. V laboratoriju bomo otroke skozi raziskovanje navdušili nad znanostjo, biokemijo, fiziko, tehnologijo, inženiringom in matematiko. Gre za ključna področja, ki narekujejo dejanske poklice prihodnosti.  

Vse mlade nadobudne naravoslovce čaka kreativno preverjanje naravnih zakonitosti na inovativen način. Pomembno se nam zdi, da otroci ohranijo fokus čim dlje, ker se s tem urijo v koncentraciji in tudi pomnjenju. Laboratorij je zato idealen, ker lahko najprej z efektom dobimo vso njihovo pozornost, nato sledi razlaga, ki se trajno usede v spomin. Na primer: mladostniku sicer lahko s formulo razložiš, kako vodikov peroksid reagira s kalijevim jodidom. Lahko pa, tako kot mi, narediš atraktiven eksperiment z barvno peno, ki gre visoko v zrak. Stavim, da ga bo vsaj še enkrat želel ponoviti tudi doma, razložiti pa ga bo znal tudi v šoli.

Katerim starostnim skupinam je namenjen ta laboratorij? Po kakšnem ključu sicer določate, katere dejavnosti so primerne za posamezno starostno skupino?

»Znanost za otroke« je namenjena otrokom od 4 do 12 let. V različne skupine so razporejeni glede na starost, vsebina pa je posebej prilagojena vsaki razvojni stopnji. Tako je tudi pri preostalih tečajih. Za predšolske otroke od 4. leta imamo igralne urice v tujih jezikih, glasbeno pripravljalnico in tudi črkarijo. Za osnovnošolce, srednješolce, študente in odrasle pa vse programe prilagajamo njihovi starosti. Še več, če skupina napreduje počasneje ali hitreje, leta niti niso pomembna, pedagog se prilagodi, da imajo tečajniki čim več koristi.

Glede na to, da so pred vrati počitnice, naj vas za konec vprašam: kakšno bo poletje v Pionirskem domu? 

Poleti pri nas kar poka od mladostniške energije. Kar šest tednov počitniških šol pripravljamo, po dve vsak teden v Baragovem semenišču na Vilharjevi in dve v Artcentru na Komenskega 9, kjer čez leto potekajo vse likovne dejavnosti. Skupaj torej 24 počitniških šol za otroke od 6. do 12. leta.

Izbor je pester, od likovnih, gledaliških, filmskih, glasbenih, plesnih, jezikovnih, cirkuških, kuharskih in športnih dejavnosti ter seveda z laboratorijem podprte znanstveno naravoslovne delavnice. Dve bo vodil tudi vsestranski umski virtuoz Nik Škrlec.

Otroški laboratorij je pomagalo ustvariti priznano slovensko farmacevtsko podjetje

Otroški laboratorij je posebej za Pionirski dom zasnovalo farmacevtsko podjetje Lek, d. d., kjer verjamejo v pomen spodbujanja radovednosti in kritičnega razmišljanja že pri najmlajših. »Naš cilj je, skupaj s Pionirskim domom, s katerim sodelujemo že vrsto let, ustvariti prostor, kjer bodo otroci skozi preproste in zabavne poskuse razvijali raziskovalne sposobnosti,« so pojasnili in dodali, da želijo s projektom osvetliti naravoslovne vede in pokazati, da so zanimive, privlačne in uporabne v vsakdanjem življenju.

Otroški laboratorij je posebej za Pionirski dom zasnovalo farmacevtsko podjetje Lek, d. d. (Foto: promocijsko gradivo)

V Pionirskem domu je program Raziskovanja prisoten že skoraj 30 let, a novi laboratorij bo otrokom omogočal edinstveno izkušnjo spoznavanja z znanostjo. Gre namreč za varno in spodbudno okolje za raziskovanje na temeljih eksperimentiranja. »Ko namreč otroci svoje zamisli preizkusijo, lažje razumejo pojme, ki so se jim prej zdeli težko doumljivi,« so prepričani v Pionirskem domu, kjer bodo odslej lahko otrokom na inovativen način približali znanost, biokemijo, fiziko, tehnologijo, inženiring in matematiko.

Kaj je zasnovan nov otroški laboratorij?

»Gre za laboratorij, opremljen z vrsto sodobnih tehnologij in opreme, ki omogočajo izvajanje raznolikih osnovnih in zahtevnejših eksperimentov, prilagojenim otrokom med 4. in 12. letom starosti,« so razkrili v Leku, kjer so pri načrtovanju in opremljanju laboratorija pomagali s finančno podporo in strokovnim znanjem njihovih sodelavk in sodelavcev.

»Prostor je opremljen z napredno znanstveno opremo, kot so elektronski mikroskopi, gorilniki, tehtnice, pipete, epruvete in drugi laboratorijski pripomočki. Otroci lahko spoznavajo naravne zakonitosti skozi praktične poskuse, kar bo krepilo njihovo razumevanje znanstvenih konceptov in spodbudilo kritično razmišljanje. Poskusi so zasnovani tako, da najprej pritegnejo pozornost otrok z vizualno atraktivnostjo, nato pa jim skozi razlago pomagajo razumeti znanstvene principe, kar bo vodilo do boljšega razumevanja.«

Gre za ključna področja, ki narekujejo poklice prihodnosti. »Naša vloga pri spodbujanju izobraževanja in znanstvenega raziskovanja med otroki je eden izmed ključnih delov naše širše družbene odgovornosti. S pobudami in projekti, kot je otroški laboratorij, želimo mladim zagotoviti priložnost, da že zgodaj pridobijo osnovno razumevanje in zanimanje za naravoslovne vede,« poudarjajo pri Leku z željo, da tudi na ta način ustvarijo temelje za naslednjo generacijo inovatorjev in znanstvenikov, ki bodo prispevali k reševanju globalnih izzivov na različnih znanstvenih področjih, vključno z razvojem novih zdravil. »Verjamemo, da je spodbujanje zanimanja in ljubezni do znanosti ključno za razvoj in napredek naše družbe.«