Slovenija junija z največjim padcem proizvodnje v gradbeništvu v EU

Novice Forbes Slovenija 20. avgusta, 2024 12.26
featured image

Medtem ko je junija proizvodnja v gradbeništvu v evroobmočju in EU v mesečni primerjavi narasla, je Slovenija med državami članicami zabeležila največji padec.

20. avgusta, 2024 12.26

Obseg gradbenih del v območju z evrom se je junija na mesečni ravni povečal za 1,7 odstotka, na letni ravni pa za en odstotek. V EU se je na mesečni ravni okrepil za 1,4 odstotka, na letni pa je padel za 0,1 odstotka. Slovenija je v obeh primerjavah beležila največji padec, je poročala STA.

Med članicami, za katere so bili na voljo podatki, so imele največjo mesečno rast proizvodnje v gradbeništvu Portugalska (+3,2 odstotka), Romunija (+2,6 odstotka) in Francija (+1,7 odstotka). Največji mesečni padec so beležile Slovenija (-9,1 odstotka), Madžarska (-6,4 odstotka) in Poljska (-2,1 odstotka).

Slovenija je med državami, za katere Eurostat beleži podatke, zabeležila tudi največji letni padec (-19 odstotkov), sledile so ji Češka (-10,2 odstotka) in Švedska (-9 odstotkov). Največje letne rasti pa so beležile Španija (+4,8 odstotka), Bolgarija (+2,9 odstotka) in Portugalska (+2,7 odstotka).

Proizvodnja v gradbeništvu se je v evroobmočju in EU povečala

Junija je glede na maj v območju z evrom obseg del na stavbah večji za 1,8 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih se je okrepil za 1,1 odstotka, na pripravljalnih in zaključnih delih pa za 0,5 odstotka.

V Evropski uniji je junija v mesečni primerjavi obseg del na stavbah porasel za 0,1 odstotka, obseg del na gradbenih inženirskih objektih se je povečal za 1,4 odstotka, obseg del na pripravljalnih in zaključnih delih pa za 0,2 odstotka.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

V medletni primerjavi se je v območju z evrom obseg del na stavbah povečal za 1,5 odstotka, obseg na gradbenih inženirskih objektih je porasel za 3,5 odstotka, obseg del na pripravljalnih in zaključnih delih pa za 0,4 odstotka.

V EU se je v medletni primerjavi obseg del na stavbah zmanjšal en odstotek, na gradbenih inženirskih objektih se je povečal za 1,5 odstotka, na pripravljalnih in zaključnih delih pa je bil manjši za 0,3 odstotka, še piše STA.