Slovenija julija povečala blagovno menjavo s tujino

Novice Kaja Stepančič 4. septembra, 2024 12.24
featured image

Julija smo skupno izvozili za 5,46 milijarde evrov blaga, uvozili pa za 5,14 milijarde evrov blaga. Na medletni ravni smo tako zabeležili vrednostno povišanje v vseh kategorijah.

4. septembra, 2024 12.24

Blagovna menjava je julija v medletni primerjavi zrasla pri trgovanju z obema skupinama držav, tako s članicami kot nečlanicami EU. Najbolj se je povečal uvoz iz držav nečlanic EU, in sicer zaradi visoke rasti vrednosti poslov oplemenitenja, je v poročilu zapisal državni statistični urad (Surs).

Vrednost izvoza je julija znašala 5,46 milijarde evrov in je bil v medletni primerjavi večji za 24,8 odstotka. Od tega smo za 2,72 milijarde evrov blaga izvozili v države članice EU, kar pomeni 11,3-odstotno povišanje, v države izven EU pa za 2,74 milijarde evrov blaga, s čimer je bil višji za 41,8 odstotka.

Medtem smo uvozili za 5,14 milijarde evrov blaga, kar v primerjavi z lanskim julijem pomeni zvišanje za 34,5 odstotka. Vrednost uvoženega blaga iz držav EU je znašala 2,64 milijarde evrov, kar je bilo 10,6 odstotka več kot v enakem času lani, uvoz iz tretjih držav pa je poskočil za 74 odstotkov na 2,50 milijarde evrov.

Pokritost uvoza z izvozom je bila 106,2-odstotna, presežek pri blagovni menjavi s tujino pa je znašal 0,3 milijarde evrov.

Nekaj manj kot polovico vrednosti celotnega izvoza (49,9 odstotka) je julija predstavljal izvoz v države EU, iz njih pa smo uvozili nekoliko več kot polovico celotnega uvoza (51,3 odstotka).

Levji delež menjave z nečlanicami prispevali posli oplemenitenja

Levji delež rasti menjave z državami nečlanicami predstavljajo posli oplemenitenja, ki obsegajo spreminjanje, izdelavo, sestavljanje, izboljšavo in prenovo uvoženega blaga s ciljem, da se proizvede nov ali resnično izboljšan izdelek. Po poročanju STA so ti posli še posebej prisotni v farmacevtski industriji in v trgovini s Švico, od koder prihajata največja tuja vlagatelja v farmacevtsko panogo, Novartis in Sandoz.

Brez poslov oplemenitenja se je vrednost izvoza v države nečlanice zvišala za 30 odstotkov in dosegla 971,5 milijona evrov, vrednost uvoza iz držav članic pa se je zvišala za 3,1 odstotka na 819,1 milijona evrov.

Blagovna menjava večja tudi v prvih sedmih mesecih

Od začetka leta do konca julija je bila vrednost izvoza blaga s 35,8 milijarde evrov za 9,6 odstotka višja kot v istem obdobju lani, vrednost uvoza pa se je dvignila za 16,5 odstotka na 38 milijard evrov.

Primanjkljaj v blagovni menjavi s tujino pa je v tem obdobju znašal 2,2 milijarde evrov, pokritost uvoza z izvozom je bila 94,2-odstotna, so še zabeležili na Sursu.